h i r d e t é s

Feloszlatta önmagát Pilismarót képviselő-testülete a sóderbánya-botrány miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Feloszlatta önmagát Pilismarót képviselő-testülete a sóderbánya-botrány miatt

2020. augusztus 07. - 06:28

 

A Dunakanyarban a három hektárnyi fapusztítással járó tervről, a már benyújtott népszavazási kezdeményezésről új képviselők dönthetnek majd.

A sutyiban tervezett kavicsbánya területe a Dunakanyarban - Forrás: Google Earth

Nemcsak a Fidesz által támogatott Pergel István Csaba független polgármester mondott le a pilismaróti sóderbánya-nyitás terve miatt, hanem Réti Károly alpolgármester távozását, mandátumának visszaadását, majd a képviselő-testület önfeloszlatását is előidézte a hetekkel ezelőtt kirobbant ügy. Minderről maga a polgármester adott hírt csütörtökön a település honlapján olvasható közleményben

Acsütörtöki ülésen a képviselő-testület név szerinti szavazással 7 igen egyhangú szavazat mellett döntött az önfeloszlatásról „a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzet” miatt. - A lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni, a döntés jogát és felelősségét átadják az időközi választással megválasztandó új polgármester és képviselőknek – írta Pergel István Csaba.

A testület Balázs Márta jegyzőt jelölte ki, hogy az új testület felállásáig kötelezettséget vállaljon az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartására.

"A közlemény célja a lakosság közhangulatának javítása, megnyugtatása és a népszavazási kezdeményezés létjogosultságának megfontolása" – fogalmazott a távozó polgármester.

Július 21-én írtuk meg, hogy lemondott a település polgármestere, Pergel István Csaba. Ennek oka az volt az Index szerint, hogy a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött 1,2 millió négyzetméteren terveztek új homok- és kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén. Egy cég indítaná újra a bányászatot a pilisi mészkőbányában, s a beruházás miatt három hektárnyi területen vágnák ki a fákat.

Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. A feltett kérdésben a sóderbánya nyitásához szükséges területi besorolás megváltoztatására lehetne szavazni. A jelenlegi testület feloszlásával az esetleges népszavazás kiírása vagy elutasítása is az új képviselőkre marad. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s