h i r d e t é s

Feltalálhatták az új koronavírus hatásos ellenszerét

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Feltalálhatták az új koronavírus hatásos ellenszerét

2020. január 30. - 07:56

 

A módosított cukormolekulák úgy tűnik, hogy minden vírus ellen hatásosak, azaz az újfajta koronavírus ellen is, mert elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani – jelentették be svájci és brit kutatók a fontos felfedezést a Science Advances című folyóiratban. 

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A módszer lényege az, hogy úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat, és közben ártalmatlan az emberre.

Közben hongkongi, kínai és ausztrál kutatók is előálltak saját felfedezéseikkel a koronavírus ellen.

Az úgynevezett vírusölő anyagok, mint a fertőtlenítőszerek, szintén az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat. A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket. Emellett nem is mindig megbízhatóak: a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben.

"Ezen akadályok legyőzésére és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egy egészen más kiindulópontot kerestünk" - mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója, aki munkatársaival és a lausanne-i műszaki egyetem (ETH Lausanne) Francesco Stellacci vezette kutatócsoportjával közösen mutatta be az új módszert a Science Advances című folyóiratban.

A kutatók már korábbi munkáik során kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült most természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert.

A ciklodextrinek számos előnnyel rendelkeznek: még inkább biokompatibilisek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, nem váltanak ki rezisztenciamechanizmust és nem toxikusak

- mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

"A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti az ezeket alkalmazó gyógyszeres kezelések piacra dobását" - emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat. Elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani ahelyett, hogy csak a vírus növekedését blokkolnák. Ez a mechanizmus úgy tűnik, minden vírusnál működik

- állapították meg a tudósok légúti és herpeszfertőzésért felelős vírusok vizsgálatával.

A szakértők szabadalmi bejelentést nyújtottak be és céget alapítottak a felfedezésük segítségével megvalósítható gyógyszeres fejlesztések kutatására. A nagyon stabil ciklodextrinekből krémek, gélek vagy orrsprék is készíthetők.

Bár bizonyos vírusok, például a hepatitisz-C, vagy a HIV ellen rendelkezésre állnak hatékony gyógyszerek, ezek specifikusak. Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése azonban elengedhetetlen, különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés.

Ez az új fejlesztés például az olyan legújabb vírusok, mint a koronavírus ellen is bevethető lehet a jövőben.

Más felfedezések is vannak, de sokáig kell még várni

Hongkongi kutatók azt állítják az InfoRádió tudósítása szerint, hogy már kifejlesztették a 2019-es koronavírus elleni oltóanyagot, de egyelőre váratnak magukra a bevetése előtt szükséges klinikai kísérletek. Kvok-jung Juen, a Hongkongi Egyetem professzora szerint még hónapokig tarthat, mire lefolytatják az első körben állatokon végzett kísérleteket, majd az embereken végzett klinikai teszteket.

Még ha sietünk is, egy évbe telhet

– mondta.

A Kínai Népköztársaságban szintén arról beszéltek, hogy kifejlesztés alatt áll egy vakcina és az hamarabb lehet bevethető, mint a hongkongi, de Kvok professzor ebben kételkedett.

Ausztrál tudósok pedig azt állítják: Kínán kívül elsőként, laboratóriumi körülmények között le tudták másolni a koronavírust, ami áttörés lehet az oltóanyag kifejlesztésében. (MTI) / portfolio.hu


 

h i r d e t é s