h i r d e t é s

Figyelmeztetés Orbánnak: a zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Figyelmeztetés Orbánnak: a zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak

2019. május 06. - 06:39

A zsarnokság, ami Európa szívében születik – ez volt Heller Ágnes spanyol nyelvű írásának a címe, ami az El País nyomtatott kiadásában jelent meg néhány napja. - írja a propeller.hu.

Online az írás már azzal a címmel jelent meg: „Miért adta meg magát Magyarország Orbánnak?”

Heller többször több helyen kifejtette már – az utolsók között magyarul is, 2017-ben az Élet és Irodalomban –, hogy

Magyarországon ma zsarnokság van, akárhogyan nevezzük is. Egy zsarnok uralkodik felettünk – akárminek nevezzük is.

Most Heller azt írja, Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni, fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus szerint itt valami újjal állunk szemben. Ezért használta ő a zsarnokságot, vagyis türanniszt.

Orbán könnyűszerrel veri vissza azokat a támadásokat, amelyek fasizmusnak nevezik rendszerét, ugyanis léteznek ellenzéki pártok, halálbüntetés pedig nincs

– írja Heller, majd hozzáteszi: ugyanígy tesz az autokrácia-bélyeggel is. A populizmus sem találó kifejezés, a populisták nem hizlalnak oligarchákat, így marad a zsarnokság mint leirat, bár más neve még nincs a rendszernek. Ugyanis az orbáni Magyarország egy modell – véli a filozófus.

A választásokon elért győzelem legitimálja Orbánt és kormányát. De ma, a világ számos részén, választanak meg zsarnokokat. Azonban ezek a rendszerek nem demokráciák, hanem zsarnokságok. Ma csak a liberális demokráciákat nevezhetjük demokráciáknak, Orbán illiberalizmusa nem az.

Heller szerint Orbán csak saját követőinek politizál, nincs egy intellektuális elit körülötte, ráadásul azt híreszteli: ellenzéke nem része ennek a nemzetnek. Az üzenete pedig az:

Ha Orbánt támogatod, Magyarországot támogatod. Nekünk magyaroknak van egy apánk, aki megvéd minket mindentől és mindenkitől.

A 2015-ös menekültválság Heller szerint kivételes lehetőség volt a Fidesznek és Orbánnak, bár azt leszögezi a filozófus, a magyar kormányfő nem antiszemita, nincsenek ugyanis szilárd meggyőződései, a hatalom vezérli.

A zsarnokok tanulnak is egymástól, amíg Erdogan a fehéreket választotta a gyűlölet célpontjául, addig Orbán Sorost találta meg erre a célra. (Heller szól a kultúrharcról is, ami elérte a Magyar Tudományos Akadémiát is, a filozófus itt Rákosit és Kádárt is megemlíti Orbán mellett.)

A zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak. De az még nem látszik, hogy ez mikor jön el, illetve az is kétséges, hogy milyen állapotban lesznek a magyarok, amikor újra kell kezdeniük

– írja Heller.

Majd azzal zárja írását, az utolsó reményünk az Európai Unió, azonban a közösségnek politikai és kulturális értelemben meg kell őriznie meghatározó szerepét. „Ha az EU kudarcot vall, múltja lesz, de jelene és jövő nem, múzeum lesz, nem integráló közeg.”

propeller.hu