h i r d e t é s

Focivb, amikor minden lehetséges

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Focivb, amikor minden lehetséges

2022. november 30. - 18:46

Argentína-Szaúd-Arábia: a tutira menők rémálma

Nem gondoljuk, hogy bárki helyet cserélne most azzal az ausztrál punterrel, aki 160 ezer dollárt bukott a katari focivébé első nagy meglepetésén. Történt ez azért, mert vébé harmadik napján, a C-csoportban a meccs abszolút és sokak által a vébé esélyesének is tartott Argentína ugyanis csúnya kudarcot vallott Szaúd-Arábiával szemben. Egy igen küzdős, rettentő hosszú és egyben kellően szerencsés mérkőzésen a szaúdiak végül 2:1-re legyőzték a gauchókat.

A korai argentín vezetés ellenére a zöld-fehér mezesek lestaktikája végül bevált. Az igazi földmozgást mégis azt jelentette, hogy a szünet után egy parádés kezdéssel 5 perc alatt megfordították a mérkőzés állását, ami aztán a képtelenül elnyújtott hosszabbításban a megtáltosodott szaúdiak meg is tudtak őrizni.

Nagyon sok biztosnak tartott szelvény landolhatott ebben a pillanatban a kukában…Nagyon könnyen előre oda lehetett adni a Copa America-győztes, a FIFA ranglistán harmadik argentinoknak a csoport nyitómeccsét. Noha a bukmékereknél az argentin győzelemre adott 1.1x körüli oddsok aligha kecsegtettek komoly haszonnal. Azok se jártak jobban, akik egy 2,5-ös alatt/felett piacon legalább háromgólos argentin győzelemre számítottak. A legtöbb oddsmaker ezt a kimenetelt se értékelte többre 1.7-nél…Aki viszont Szaúd-Arábia győzelmére kötötte le a szelvényét, az most nagyjából 20-szoros bevételnek örülhet.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna az eredmény hallatán, Szaúd-Arábia csapata a világranglista 51. helyezettjeként megelőzi Görögországot, Romániát, vagy éppen a küzdős és szimpatikus focijáról megismert Izlandot. Szaúd-Arábia válogatottja 2018 óta stabilan benne van az első 70-ben. A szaúdiak az ezredforduló óta négyszer is elnyerték a vébé kvalifikációt. Igaz, a csoportmeccseken nem jutottak túl, és a teljesítményükkel sem keltettek mély benyomást senkiben, aki követi a nemzetközi foci világát. Különösen a házigazda oroszok elleni 0:5-ös vereség lehetett fájdalmas.

Persze a mostani győzelemtől még nem válik Szaúd-Arábia a C-csoport vagy a vébé új favoritjává. Habár ki tudja? De mi is változott, és milyen szerepet játszik a futball ebben, a még az iszlám világban is igen vegyes megítélésű, olajdollárokból hihetetlenül meggazdagodott sivatagi országban?

A spanyol kapcsolat

Talán furcsán hangzik, de a labdarúgás mára a sivatagi királyság legnépszerűbb sportja. A szaúdi akadémiai rendszer spanyol technikai segítséggel épül ki. Sőt, a La Liga és a szaúdi föderáció  tehetségkutatási és gondozási partnerségi megállapodást is kötött. Ezáltal számos helyi tehetség tölt el kölcsönjátékosként fél évet vagy több időt a spanyol 1-2-3. osztályok egyikében. Ennek az eredménye már 2018-ban látszódott, hiszen az akkori vébére kijutott válogatott három játékosa is “spanyolos” volt.

Az argentinok elleni szaúdi kezdőben ismét helyet kapott a 2018-as keretben is szereplő középpályás Davszari és a védő Sahrani. Most mindketten a szaúdi bajnok al-Hilalt erősítik, amit széles körben Ázsia legerősebb futballcsapatának tartanak. Az előbbi futballista azelőtt a Villarealban, az utóbbi a másodosztályú Leganésben is játszott. Legutóbb Davszari volt az, aki az argentinok ellen a győztes gólt bevágta.

Az Al-Shabab csatára, Muvallad ugyan most nem lépett pályára, de a keret tagjaként korábban a spanyol Levantében is játszva fejlesztette a képességeit.

A szaúdi klubcsapatokban az engedélyezett idegenlégiósok száma egyébként hét, ebből egyszerre hatan lehetnek pályán.

Nem bokszzsáknak jöttek

Érdekesség, hogy az al-Hilal vezetőedzője argentin, a több mind negyedszádaos szakmai múlttal felvértezett Ramón Diáz, míg a válogatottat a francia, kétszeres Afrika Kupa-győztes Hervé Renard irányítja.

Tehát a szaúdiak mindenképpen figyelmet érdemelnek. Már az előző vébé tele is volt meglepetésekkel. Emlékezzünk, mire jutottak az argentinok a kicsiny Izland, vagy az akkori címvédő Németország Mexikó ellen! Vagy ki gondolta volna akkor, hogy a horvátok eljutnak a vb-döntőig? Ez valakinek annak idején, a végső győztes piacon akár 5000-szeres nyereményt is jelenthetett!

Ha van egy jó tipped arra, melyik lesz a következő nagy meglepetésgyőzelem, Európa egyik legnagyobb múltú online bukmékerénél a legkedvezőbb oddsok mellett fogadhatsz. A bet365 belépés másik nagy előnye a saját live stream, amit a felhasználók élő fogadás élő mellett is követhetnek!