h i r d e t é s

Függőleges személyszállító szerkezetet építenek az esztergomi Bazilikába

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Függőleges személyszállító szerkezetet építenek az esztergomi Bazilikába

2019. július 03. - 14:40

 

Közel kétszáz lépcsőn való áthaladást vált ki a Bazilikába építendő lift, mely függőleges személyszállító szerkezetet a belépőjegy megvásárlásával bárki igénybe veheti. - írja a Kemma

Nem annyira cikornyásan fogalmazva arról van szó, hogy a sokan tévesen esztergomi beruházásnak tartott, 13 milliárd forintos székesegyház-rekonstrukció keretében egy lift is belefér a projektbe.

A tervezők és építészek első körben azt is megvizsgálták, hogy a 100 méter magas épületre kívülről elhelyezhető-e a felvonó, de nem találtak olyan megoldást, amely a történelmileg egybefüggő tömeget, az épület egységét ne változtatta volna meg.

A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy abban a belső közlekedő részben alakítják ki a liftet, amely amúgy is a kincstár és a fölötte lévő Panoráma-terem között található, itt van az eddig használt csigalépcső is. A felvonó építése megkezdődött, a tervek szerint idén augusztusban adják át a turista forgalomnak a berendezést. A nyolc személyes lift alul, a kincstár pénztára utáni helyiségből indul felfele, de a lépcsős lehetőség is ugyanúgy választható lesz a turisták számára.


 

h i r d e t é s