h i r d e t é s

Giga kártérítést ítéltek meg a magyar államot beperlő utalványcégnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Giga kártérítést ítéltek meg a magyar államot beperlő utalványcégnek

2016. december 18. - 23:55
0 komment

 

A Ticket Express utalványokat gyártó francia Edenred 2013 őszén fordult a Világbankhoz a magyar piacon kialakított állami monopólium miatt. 

Étkezési jegyek - A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Az Edenred győzött, de perel a Sodexo és a Le Cheque Déjeuner is.

Mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek, amely az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen - jelentette hét végén a globenewswire.com internetes oldal a francia cég közleménye alapján.

A Világbank washingtoni székhelyű választott bírósága december 13-án hozta meg döntését a Ticket Express utalványokat gyártó Edenred ügyében, amely 2013 szeptemberében adott be kérelmet Magyarországgal szemben.

A magyar állam ellen az ICSID-nél még további két kártérítési eljárás is folyik, ezeket az Edenredéhez hasonló indokkal a Sodexo és a Le Cheque Déjeuner csoport indította. Mindegyik utalványcég a francia cégek magyarországi befektetéseit garantáló, Budapest és Párizs között 1987-ben aláírt egyezményre hivatkozik. Utóbbi két francia cég esetében még nem hozott döntést a washingtoni székhelyű vitarendező központ.

Az Edenred közleménye szerint a washingtoni bíróság december 13-i ítélete fontos állomás a magyar állammal fennálló vitában, és most új szakasz nyílik, amelynek célja, hogy érvényesítsék az ítéletet.

A magyarországi utalványpiac 2012-re teljesen átalakult, az étkezési jegy kibocsátása állami monopólium lett. A kormány lépése ellen már 2011-ben, a tervek nyilvánosságra kerülésekor több érintett cég, így az említett három francia tulajdonú vállalat is tiltakozott, amelyek azóta már kivonultak a magyar piacról.

Az Európai Bizottság a luxemburgi Európai Bíróság elé vitte az étkezési és szabadidő-utalványok külföldi kibocsátóira és forgalmazói vonatkozó magyarországi korlátozások ügyét. Brüsszel megítélése szerint a magyar törvényhozás által 2012. január 1-jén bevezetett korlátozások ellentétesek a szolgáltatások szabadságára vonatkozó európai uniós szabályokkal. Az Európai Unió Bírósága idén februárban hozott ítéletében kimondta, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei. (MTI) / hvg.hu


 

h i r d e t é s