h i r d e t é s

Gyárfás Tamás szerint nincs mitől tartania, így ki is fizeti százmilliós óvadékát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gyárfás Tamás szerint nincs mitől tartania, így ki is fizeti százmilliós óvadékát

2018. július 19. - 15:31

 

Gyárfás a 100 milliós óvadékról: Soha nem fogok megszökni.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kifizetem az óvadékot. Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom

 – mondta Gyárfás Tamás a 24.hu-nak.

Amint arról beszámoltunk, lekerülhet a nyomkövető Gyárfás Tamásról. Óvadékot ajánlott ugyanis fel, amit a bíróság elfogadott, az összeget pedig 100 millió forintban határozta meg. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, ezért az még nem jogerős.

Eközben az is kiderült: a nyomozás eredményessége érdekében egyelőre nem kap meg Gyárfás Tamás több tanúvallomást, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat leiratát sem a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Így sem a védett tanú, sem a terhelő hangfelvételt nem ismerheti meg, pedig a júliustól hatályos új büntetőeljárásról szóló törvény szerint a védelemnek és a gyanúsítottnak joga van megismernie az ellene szóló bizonyítékokat. Gyárfás és védője fellebbezett

– írja a Magyar Idők.

A Fenyő János meggyilkolásának felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás és védője, Bánáti János az új törvény hatálybalépése után azonnal kérte a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI), hogy megtekinthessék az iratokat. Egy részét meg is kapták, de van, amit az NNI visszatart.

Bánáti azt állítja, hogy a hatóság valóban visszatarthat iratokat, aminek okát alaposan meg kell indokolnia, a hatóság pedig nem tett eleget indoklási kötelezettségének. Ezért fellebbezést nyújt be a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészségnek.

A védőügyvéd azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem nevezte meg, hogy kinek a vallomásáról és milyen leiratról van szó, de elképzelhető, hogy a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között elhangzott beszélgetés vágatlan hangfelvételét szerezte meg a nyomozó hatóság. 

A Magyar Idők úgy tudja, lehetséges, hogy a szakszolgálat leirata nem egy hanganyagot tartalmaz, hanem a Portik által évek alatt rögzített, Gyárfással folytatott beszélgetések felvételeit foglalták írásba.

A lap értesülései szerint az át nem adott dokumentumok között lehet annak a védett tanúnak a vallomása is, aki a gyilkosság előzményeiről beszélt a nyomozóknak. A tanú azt állította, hogy Portik médiabefolyást akart szerezni Gyárfás és Fenyő segítségével, de Fenyő felrúgta a megállapodást. Portik erre állítólag kijelentette, hogy „hazavágja” Fenyőt, mire Gyárfás Tamás kijelentette, hogy ezzel neki is nagy szívességet tenne, és „ez a szemét tényleg golyót érdemelne”. Erre Portik a tanú szerint azt mondta:

Hát akkor én kinyíratom.

A nyomozás tavaly ősszel indult újra az ügyben. Az NNI először Portik Tamást gyanúsította meg azzal, hogy ő ölette meg a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal a Fenyő János médiacézárt 1998-ban, majd nem sokkal később Gyárfást Tamást azzal, hogy ő bujtotta fel Portikot a gyilkosság elkövetésére.

168ora.hu


 

h i r d e t é s