h i r d e t é s

Győztek az oltást ellenzők: rohamosan terjed a halálos betegség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Győztek az oltást ellenzők: rohamosan terjed a halálos betegség

2018. augusztus 21. - 09:42

 

Az utóbbi fél évben több megbetegedést tapasztaltak, mint az elmúlt év egészében.

Forrás: pxhere.com

Hihetetlen ütemben nő a kanyarós megbetegedések száma Európában – a betegség idén fél év alatt mintegy 37 ezer halálos áldozatot szedett a kontinensen, míg tavaly az egész év során ehhez képest csak 35 ezren haltak bele a kórba. Az idei év első felében több mint 41 ezer volt a megbetegedések száma, míg 2017 egészében kevesebb, mint 24 ezer ilyen esetet regisztráltak. - írja a Privátbankár

Az Egészségügyi Világszervezet így most a védőoltások általánossá tételét sürgeti a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében. A WHO európai regionális igazgatója elmondta: a kanyarós esetek elszaporodása rézben a rutin jellegű védőoltások elmaradásának számlájára írható, különösen egyes társadalmi peremcsoportokban.

Egyre kevésbé oltatjuk magunkat

A szervezet szerint a nagyobb kitörések elkerüléséért legalább a régió lakosságának 95 százalékát védetté kellene tenni, a WHO így most felszólította a térség 53 országát, hogy fokozza erőfeszítéseit ez ügyben. Bár Ukrajna – mintegy 23 ezer megbetegedéssel – több mint felét adja az Európában regisztrált összes kanyarós esetnek, már több európai országban is meghaladta az ezret a kanyarós megbetegedések száma. A legtöbb halálos eset (idáig 14) Szerbiában volt.

Az elmúlt tíz évben tavaly volt a legmagasabb a kanyarós esetek száma (23 927), míg a legkevesebbet 2016-ban mérték (5273). Az Európai Regionális Kanyaró és Rubeola Eliminációs Bizottság értékelése szerint a társág 53 országából 43-ban már sikerült megállítani kanyaró nagyfokú elterjedését, míg 42 országban sikeresen megfékezték a rubeolás eseteket. A bizottság ugyanakkor kifogásolta a nem megfelelő betegségellenzőrést és az gyenge immunizációs lefedettséget néhány országban.

A kanyaróvírus kifejezetten fertőző és könnyen terjed cseppfertőzéssel, a sikeres megfékezéshez így a lakosság legalább 95 százalékát kell beoltani kétszer minden évben, továbbá a korábban oltásban nem részesülőket is el kell érni. Már az általános beoltottság 2016-ra már 90 százalék fölé emelkedett, nagy különbségek vannak egyes országok között: pár közösség már 95 százalék feletti eredményeket mutat, míg máshol a lakosság kevesebb, mint 70 százaléka élvez védettséget - tették hozzá a közleményben.

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s