h i r d e t é s

Gyűjtés indult a gázrobbanás károsultjainak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Gyűjtés indult a gázrobbanás károsultjainak

2017. május 05. - 16:45

 

Jelen állás szerint legalább még egy hónapig nem tudnak hazaköltözni a kecskeméti Pákozdi csata utcai gázrobbanásban érintett lakások tulajdonosai.

Közben gyűlnek a felajánlások a bajba jutott családoknak, az önkormányzat pedig adománygyűjtést indított és a károsultaknak jogi segítségnyújtással is igyekeznek segíteni. Csütörtökön megbeszélést tartottak a közgyűlési pártok frakcióvezetői, miként tudna a város minél gyorsabb és hatékonyabb segítséget nyújtani a Pákozdi csata utcai gázrobbanás károsultjainak. Péntek délelőtt Király József képviselő, a városrendezési és városüzemeltetési bizottság elnöke és Csonka Imre, az önkormányzat társadalompolitikai osztályvezetője ment ki a társasház lakástulajdonosaihoz, és a szomszédos lépcsőházban rövid tájékoztatót tartottak, valamint igyekeztek válaszolni a felmerült kérdésekre. Azokból pedig jópár akadt, hiszen az érintett családokat roppant bizonytalan helyzetbe sodorta a hétfői detonáció. Mint megtudtuk, a tizenöt lakásból ötnél nincs saját biztosítás az ingóságokra, de aki kötött korábban ilyet, az sem boldogul könnyen; egy hölgy legalábbis azt mondta, rátették a telefont, egy úrnak pedig azt válaszolták, meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét. Úgy néz ki, a lépcsőház (társasház) biztosítása révén lehet majd rendbe hozni a közös helyiségeket, a lépcsőházat, kaput, a festést és talán a burkolatot is - adta hírül a megyei lap.

Király József elmondta, a statikus szakértő szerint a ház statikailag rendben van. Két lakásnál van szükség gerendákkal való alátámasztásra, ezeknél további vizsgálatokat végeznek, eredmény körülbelül két hét múlva várható, azaz akkor derül majd ki, szükség van-e szerkezeti megerősítésre. A képviselő azt is megemlítette, hogy a ház közös helyiségeiben valószínűleg a KIK-FOR Kft. fogja elvégezni a javítási munkálatok felmérését és koordinálását. Király József hozzátette: jövő héten arról is egyeztetnek, hogy akinek szüksége van rá, gyorssegélyt kapjon. Szükséglakások iránt is érdeklődött egy hölgy, Csonka Imre neki elmondta: ennek igénylésére is van lehetőség, bár ezek a lakások nem bútorozottak, viszont berendezésükhöz is kaphatnak segítséget a bajbajutottak.

A Pákozdi csata utca 16. alatti lakásokban jelenleg nincs se gáz, se villany. A legfőbb kérdés természetesen az, mikor költözhetnek vissza a károsultak. Ez Király József szerint legalább egy hónapig nem lehetséges, de az önkormányzat a közszolgáltatókkal is tárgyalni fog, hogy a közművek visszakapcsolása is mielőbb megtörténjen.

Gyűjtés indul a károsultak javára

Az önkormányzat adománygyűjtést indított a Pákozdi csata utcai gázrobbanás károsultjainak javára. A pénzbeni adományokat a Városi Szociális Közalapítvány OTP Bank Nyrt. 11732002-20322144 számú számlájára lehet befizetni. A közlemény rovatban kérik megadni: „gázrobbanás károsultjainak”. Készpénz adomány elhelyezésére a Városháza aulájában lévő urnában van lehetőség.

A károsultaknak tárgyi adományokra is szükségük lesz, a felajánlókat az önkormányzat arra kéri, hogy ezek átadásával, elhelyezésével kapcsolatosan előzetesen egyeztessenek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársával, Hatvani Bélánéval a 30/971-2267- es telefonszámon. Az élőmunkát felajánló vállalkozásokat, magánszemélyeket pedig arra kérik, hogy Balog Kittit  keressék a 30/915-7597- es telefonszámon. Az önkormányzat a károsultaknak műszaki segítséget és jogi tanácsadást is biztosít. A pszichológiai segítség szintén rendelkezésre áll a család és gyermekjóléti szolgálaton keresztül.

 

Nem akarják látni a házat

Gondi Valéria szülei több mint negyven éve éltek a ház harmadik emeletén. A hétfői robbanáskor édesanyja a konyhában, édesapja a kisszobában volt. – A robbanásra szabályosan felemelkedtek a földről. Nagyon megijedtek, anyukám sokkot kapott. Próbáltak volna lemenekülni az utcára, de a lángoktól, füsttől nem tudtak. Bezárkóztak a kisszobába, kinyitották az ablakit, így ott nem volt olyan nagy a füst. A tűzoltók kézben hozták le anyukámat, édesapám lejött segítség nélkül. Nagyon megviselte őket ez az eset, azóta nem is jártak erre – mondta Gondi Valéria.


 

h i r d e t é s