h i r d e t é s

Ha az ünnepekre lazulnak a szabályok, az harmadik hullámot okozhat szakértők szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ha az ünnepekre lazulnak a szabályok, az harmadik hullámot okozhat szakértők szerint

2020. november 27. - 12:27

 

Olaj lehet a tűzre a kutatók szerint az, ha karácsony alkalmából nagycsaládi összejöveteleket tarthatnak az emberek. Érvek és ellenérvek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"Elkerülhetetlen, hogy ha sokan vállalnak rizikót, még ha az kis rizikó is, akkor végeredményben sokan kerülnek majd kórházba, és az is lehetséges, hogy januárban újabb lezárásokra lesz szükség emiatt" - fogalmazott a The Guardian cikkében Graham Medley, a London School of Hygiene and Tropical Medicine fertőző betegségek modellezése terén szakértő professzora annak kapcsán, hogy Nagy-Britanniában az ünnepekre enyhítenek a jelenlegi korlátozásokon: három háztartás tagjai szabadon vegyülhetnek majd. Ezzel azt a korábbi koncepciót váltották fel, melyben az embereket arra kérték volna, egyénileg mérlegeljenek és így döntsenek arról, potenciálisan veszélybe sodornának-e összejövetellel egy idős vagy beteg rokont.

A tudósoknak ez nem tetszik, mivel nem tartják jó ötletnek, hogy télen, beltérben töltsenek együtt hosszú időt nagyobb csoportokban az emberek. A kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportjának tagjai, köztük Medley, hangot is adtak a véleményüknek.

"Ezzel olajat öntünk a tűzre. Biztos vagyok abban, hogy nagy számú fertőzésátadáshoz vezet majd. Esélyes egy harmadik hullám is, túlterhelt kórházakkal és még több olyan halálozással, ami elkerülhető lett volna" - mondta el Andrew Haynard professzor a BBC Two hírműsorában.

A szakértő szerint Nagy-Britanniában még mindig magas a fertőzöttek száma, főként a fiatalabbak körében.

"A szakértő szerint Nagy-Britanniában még mindig magas a fertőzöttek száma, főként a fiatalabbak körében. Úton van a vakcina, de ha nem leszünk óvatosak karácsonykor, a győzelmet vereségre cserélhetjük" - foglalta össze Haynard.

A helyzet Magyarországon is feszített: csütörtökön és pénteken - részben a magasabb tesztelési arány miatt - hatezer fölött volt az új fertőzöttek, és 100 fölött a halálesetek száma. Müller Cecília tájékoztatása szerint a 40-49 évesek köréből kerül ki a legtöbb fertőzött. A magyar kormány ugyanakkor december 10-e környékére ígéri jelenleg annak közlését, hogy milyen típusú karácsonyi korlátozásokra vagy engedményekre lehet számítani. Egyelőre a kijárási tilalom végéről sem beszélnek: a jövő héten várható tájékoztatás. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s