h i r d e t é s


Ha ez nem nyer Oscart, akkor semmi: Tom Hanks és Meryl Streep új filmjét Spielberg rendezi

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ha ez nem nyer Oscart, akkor semmi: Tom Hanks és Meryl Streep új filmjét Spielberg rendezi

2017. március 07. - 07:33

 

A két sztárszínész és az ikonikus rendező ráadásul egy nagyon időszerű témát boncolgat majd a The Post című moziban: a független sajtó fontosságát - írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu

Nem mondhatni, hogy Steven Spielberg 70 évesen a babérjain ülne: az elmúlt két évben csinált egy hidegháborús (Kémek hídja) és egy gyerekfilmet (A barátságos óriás), idén jön egy újabb történelmi mozija (The Kidnapping of Edgardo Mortara), jövőre egy sci-fivel jelentkezik (Ready Player One), az Indiana Jones 5 pedig 2019 nyarán érkezik.

Deadline híre szerint most még egy Spielberg-projekt felkerült a térképre, méghozzá két hozzárendelt színésszel: Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével készülne a Pentagon-iratok történetét bemutató film, a The Post.

A Pentagon Papers néven elhíresült iratok azt a Védelmi Minisztérium által megrendelt tanulmányt takarják, amelyet az Egyesült Államok Vietnamban történő politikai és katonai beavatkozásairól készítettek. A dokumentum azt bizonyította, hogy a Johnson-kabinet tudatosan félrevezette a kongresszust és a közvéleményt ezekkel kapcsolatban, valamint hogy az amerikai vezetés tisztában volt az indokínai háború megnyerhetetlenségével.

Daniel Ellsberg elemző először a New York Timesnak szivárogtatta ki a hétezer oldalas, 47 fejezetből álló dokumentum első három fejezetét, de egy bírósági végzésnek köszönhetően a lapnak be kellett szüntetnie az iratok közlését. Ellsberg ekkor a Washington Post főszerkesztője, Ben Bradlee kezébe adta azokat, és megkezdődött az ügy valódi feltárása.

Ellsberget később összeesküvés, kémkedés és titkos dokumentumok ellopásának vádjával vették őrizetbe, de – annak ellenére, hogy kész volt börtönbe vonulni, ha ez az igazságtalan háború végét jelenti – 1973 májusában felmentették minden vád alól, miután a Watergate-botrány során kiderült, hogy a Nixon-kormányhoz köthető személyek úgy próbálták ellehetetleníteni Ellsberget, hogy kényes információk reményében betörtek a pszichiáteréhez.

Tom Hanks a főszerkesztő Bradlee-t, Meryl Streep pedig az újságot megjelentető kiadó vezérét, Kay Grahamet alakítja majd a filmben. Hanks korábban négyszer játszott már Spielberg-moziban (Ryan közlegény megmentése; Kapj el, ha tudsz; Terminál; Kémek hídja), Streep pedig a rendező A.I. Mesterséges értelem című filmjében adta az egyik lény hangját.

Mindkét színész elég jó formában van: Hanks a Sully című Clint Eastwood-film főszerepéért kapott remek kritikákat 2016-ban, Meryl Streep alakítását a Florence Foster Jenkins című moziban pedig Oscarra is jelölték.

Azt még nem tudni, hogy mikor készülhet el a The Post, ám a Deadline szerint ez a projekt élvez most prioritást a sok Spielberg-terv között.

 

Szerző: Bodnár Zsolt / hvg.huh i r d e t é s

betöltés...

;