h i r d e t é s

Ha már az olimpiát bukta a Fidesz, azért a Puskás-stadionnak dobnak 60 milliárdot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ha már az olimpiát bukta a Fidesz, azért a Puskás-stadionnak dobnak 60 milliárdot

2017. február 23. - 18:34

Bruttó 190 milliárd forint lesz az új Puskás Ferenc Stadion építési költsége, ezt Lázár János jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. – írja a 24.hu.

Fotó: 24.hu

Vagyis az olimpiai pályázatért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja a drasztikus költségnövekedésre hivatkozva 60-70 milliárdos plusz támogatást kért a kormánytól.

A 24.hu információja szerint kormány ezt a kérést a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási aláírásgyűjtés idején elutasította, csütörtökön azonban a Miniszterelnökséget vezető miniszter már tényként prezentálta.

A 2020-as Európa-bajnokság több meccsének otthont adó Puskás-stadion költsége eddig is meglehetősen bizonytalan volt.

2013 elején még arról volt szó, hogy egy év múlva elkezdődik a lebontott Népstadion helyén az építkezés, és 2017 végére át is adják az új létesítményt. Akkoriban 70-90 milliárd forintos összköltségről beszéltek Fürjesék. A Magyar Nemzet szerint azonban előrevetítette az ár növekedését, hogy abban az évben 4,8 milliárd ment volna a Puskás körüli teendőkre, amit a kormány hamar megtoldott 587 millió forinttal. Ez azonban szinte aprópénz a teljes költséghez képest.

Egy évvel később a Sport Televízió tudta meg, hogy az átadás 2018-ra csúszott, és az ár is emelkedett, 90-100 milliárdnál tart.

A Népszabadság tavaly azt írta, hogy a stadion költsége 128 milliárd forint lehet. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának sajtóosztálya erre azt közölte, hogy a beruházás pontos értéke a nyílt kivitelezői pályázat lefolytatását követően határozható meg,

„az viszont már most biztonsággal kijelenthető, hogy az eredeti elképzelésekhez képest számottevően olcsóbb lesz”.

Ez azonban nem jött be: a stadion ára csaknem a másfélszeresére hízott egy év alatt.

Megkerestük a Fürjes vezette központot, hogy milyen okok vezettek az eredeti terveket szinte megháromszorozó állami költségekhez. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS:

Bár korábban, mint idéztük, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja nyilatkozott a Puskás-stadion ügyében, kérdéseinkre érdemi válasz helyett azt írták, hogy az építésért nem ők, hanem a Nemzeti Sportközpontok a felelős, ezért ettől a szervezettől kell információt kérni.

A felelősségi körökben nyilván ők is nehezen tudnak eligazodni. Az NSK honlapján ugyanis ez az alábbi felirat olvasható az új stadion makettfotója alatt:

A projekt programja és felügyelete dr. Fürjes Balázs egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos alá tartozik.

Forrás: 24.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s