fbpx Ha Orbán nyer, Márki-Zay erőszakmentes ellenállásra készül | CIVILHETES

h i r d e t é s

Ha Orbán nyer, Márki-Zay erőszakmentes ellenállásra készül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ha Orbán nyer, Márki-Zay erőszakmentes ellenállásra készül

2021. december 03. - 08:35

 

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ha egy szóban fogalmazná meg programját, akkor az a szó a korrupcióellenesség lenne, a választás eredményét pedig – ha Orbán nyeri – nem fogja elfogadni, ugyanakkor az erőszakmentes ellenállásban hisz.

Márki-Zay Péter - Fotó: Bielik István/Szabad Európa

„Azt elfogadom, hogy az országban nagyon sok fideszre szavazó ember van, de azt nem fogadom el, hogy itt lehet lopni, karaktergyilkolni, hogy ukrán szavazókat hoznak be tömegével. Hogyan lehetne ezt elfogadni? Nyilvánvalóan tisztességes ember nem fogja elfogadni a sorozatos választási csalásokat, a hazug, lejárató kampányt. Hogyan fogadnék el bármilyen választási eredményt legitimnek ilyen feltételek között?” – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és Hódmezővásárhely polgármestere az Indexnek adott interjújában.

Márki-Zay hozzátette, hogy az erőszakmentes ellenállásban hisz: „amikor négy évvel ezelőtt létrehoztam a Facebook-oldalamat és bejelentettem, hogy elindulok a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választáson, akkor ott Gandhi volt a képem, aki az erőszakmentes ellenállásnak a jelképe. Én mindig az erőszakmentességre helyeztem a hangsúlyt” – mondta – „nekünk erőszaktól mentesen kell radikálisnak lennünk a bűnnel szemben. Ez az a keresztényi minta, amit mi követünk” – jelentette ki.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint nagyobb esélye van egyéniben legyőzni Lázár Jánost, mint 2018-ban lett volna, de hozzátette, hogy azzal a szcenárióval is meg tud békélni, ha az ellenzék nyeri a választást, azonban Lázártól ő helyben kikap.

Szó esett Bige László és Bojár Gábor milliárdosok támogatásairól is, Márki-Zay azt mondta, hogy bárkitől, akár még Mészáros Lőrinctől is fogadna el pénzt, de csak úgy, hogy az illető nem vár érte semmit cserébe. Hozzátette, hogy ha Mészáros adományozna kampányára, az őt nem akadályozná meg az elszámoltatásban.

Szóba került az ellenzéki pártok közti ellentét, amit az előválasztás idején lehetett tapasztalni. Márki-Zay erről azt mondta, elásták a csatabárdot Dobrev Klárával. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s