h i r d e t é s

Hadházyt gyalázkodva próbálták lejáratni, mert felfedte a gyanús költéseket

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Hadházyt gyalázkodva próbálták lejáratni, mert felfedte a gyanús költéseket

2017. szeptember 11. - 07:25

 

Az alapítvány továbbra is hallgat a túlárazott tételekről, amelyekről az MTI sem írt egy sort sem.

Hadházy Ákos - Fotó: Vajda József / nepszava.hu

"Tudatlan és gazember" - így jellemezte Hadházy Ákost, az LMP társelnökét Csepreghy Nándor fideszes államtitkár, amiért az ellenzéki képviselő - szerinte - úgy támadta meg a Korábban Érkeztem Alapítványt, hogy annak működéséről fogalma sem volt. Hadházynak az alapítvány pályázatával kapcsolatos gyanúsan magas költségek szúrtak szemet.

A szombati egyeztetésen azonban a szervezet továbbra is hallgatott arról, hogyan fordulhat elő például, hogy házanként 888 ezer forintért bérelnek ingatlanokat vidéken. A túlárazott tételekről az MTI sem tett említést tudósításában.

Lapunk a héten írt a koraszülött gyerekeken segítő, rövidített nevén „Korábban Érkeztem” alapítványról, amit 2012-ben alapított Csíkosné Bakos Boglárka. Ő egyébként a Lázár János kancelláriaminiszterrel igen közeli kapcsolatot ápoló Sánta-családhoz kötődik. Konkrétan ifjabb Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. vezetőjének a sógornőjéről van szó, aki maga is trafiknyertes, illetve egy tucat trafikos cégben érdekelt. Lázár és a Sánta család kapcsolata régi és szoros, ebből a nagyközönség 2013-ban kapott egy kis ízelítőt, amikor egy technikai malőr kapcsán kiderült, hogy a Lázár által benyújtott trafiktörvényt egy „Sánta János” nevű felhasználó számítógépén írták.

A „Korábban Érkeztem” alapítvány sokáig évi néhány millió forinttal gazdálkodott, ám tényleges szakmai munkát végzett: többek között a koraszülött osztályok számára vásároltak életmentő berendezéseket. Néhány hónapja azonban megnyílt az uniós pénzcsap a Lázár feleségének és a continentalos kötődésű elnök nevével fémjelzett civil szervezet számára. A Széchenyi 2020 program részeként ugyanis a "Mentorházak és Mentorhálózat kialakítása koraszülöttek és családjaik részére" című projektben az alapítvány arra kapott 1,2 milliárd forintot, hogy három városban – Szegeden, Kecskeméten és Gyulán – kialakítson mentorházakat, mentorálási módszertant hozzon létre, és segítse a 6 év alatti koraszülöttek fejlődését, beilleszkedését.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióellenes ügyvivője által megszerzett megvalósíthatósági tanulmány alapján azonban kiderült: a megítélt összegnek csak a tizede jutna a családokhoz, illetve a tényleges mentorálási tevékenységre, míg az összeg 90 százaléka megfoghatatlan, ám annál túlárazottabbnak tűnő, gyanús költségtételekre menne el.Így például az alapítvány a három városban 30 hónapra 80 millióért bérelne ingatlant, azaz havonta több mint 2,5 millióért, házanként 888 ezer forintért, ami a vidéki bérleti árakhoz mérten meglehetősen magas összeg. Pláne, hogy még 18 millió forintot elköltenének a bérelt ingatlanok felújítására is. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az alapítvány által összehívott szombati egyeztetésen azzal támadta Hadházyt, hogy tudatlan és gazember, amiért úgy támadott meg kizárólag politikai haszonszerzés miatt egy kiemelten fontos feladatot végző alapítványt, hogy annak működéséről és az általa kétségbe vont pályázatról valójában fogalma sincs.

Hadházy Ákos szombaton újfent elmondta, hogy az a célja, hogy a forrás valóban a rendkívül traumatizált családokat segítse. Az LMP-s társelnök kifejtette, a kitűzött célokkal messzemenően egyetért, ez a projekt szerinte azonban nem a megoldást segíti. Hadházy vasárnapi Facebook-bejegyzésében az egyeztetést kirakatrendezvénynek nevezve azt írta: az alapítvány próbálta tisztára mosni magát, de az elképesztő összegekre nem adott magyarázatot. 

A bejegyzésből egyébként az is kiderült, hogy a szervezet óránként 50 ezer forintért akart 50 millióért módszertani tanulmányt íratni, hogy hogyan kell segíteni a koraszülöttek szüleit. Ahelyett azonban, hogy erre reagáltak volna, egy orvossal akarták lejáratni őt, aki szerint az ellenzéki politikus "tejeszacskóhoz" hasonlította a koraszülötteket. 

A bejegyzésben hozzátette: a magát "magyarnak" és "híradónak" nevező sajtótermék videója csak ezt tartotta érdemesnek bemutatni, valamint hazudott egy hatalmasat arról, hogy én a szakmai célokat megkérdőjeleztem volna. Természetesen nem tettem. A megbeszélésen egyébként arról beszéltem, mennyire becsülöm és csodálom a koraszülött gyermekeket kezelő kollégákat, mert tisztába vagyok vele, hogy ez milyen elképesztően nehéz ága az orvoslásnak, nem utolsó sorban a kicsinyek mérete miatt. Azt is elmondtam, hogy én állatorvosként gyakran kényszerülök a gazdiknak elmondani, hogy a kiskutyájuknál nem tudjuk ugyanezt megtenni, mert a kiskutya még a koraszülött kisgyermeknél is kisebbek, pedig ők is nagyon kicsinyek: 900 gramm az bizony egy liter tejnél is kisebb. Az, hogy azokkal a gyerekeken ma már sokszor tudnak segíteni, az maga a csoda. Ezzel azt is szemléltettem, hogy ezek a kisdedek a legkiszolgáltatottabb embertársaink: az ő ürügyükön lopni pedig a legnagyobb gazemberség - írta Hadházy, aki egy neki szánt gyalázkodó üzenetet is csatolt írásához. Az LMP társelnöke megjegyezte, hogy az üzenet - aminek tartalmát ebben a bejegyzésben olvashatja el - azért fájt neki különösen, mert a feleségével két éve vesztettek el egy kisbabát. "Nehezen tudok ennél nagyobb fájdalmat elképzelni" - tette hozzá a politikus.

 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s