h i r d e t é s

Hadüzenet az EU-nak és a magyar társadalomnak?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hadüzenet az EU-nak és a magyar társadalomnak?

2018. szeptember 15. - 18:28

 

Mi váltotta ki a nép és Brüsszel ellenállását Orbánnal szemben?

A NER struktúráit és ideológiai törekvéseit a következő címszavakkal lehet leírni: nemzetállam, illiberális demokrácia, irányított, pontosabban korlátozott piacgazdaság, tökéletesen központosított államigazgatás, tökéletesen ellenőrzött és kiszolgáltatott társadalom, vazallusi rendszer, lojalitás kötelezettsége a kormány iránt, nacionalista érzelmek gerjesztése, a migrációval összefüggésbe hozott etnikai ellenségeskedés, és az Orbán által diktált rend.

A kormány folyamatos kampányt kénytelen folytatni a szükséges hazai, társadalmi támogatottság megtartásáért. Erre egy eszköze van: a fenyegetettség a migrációval, a félelem és az egzisztenciális viszonyok kiszámíthatatlanságával előidézhető félelemkeltés.

Könnyen sebezhető, mert sok politikai hibát követ el. A FIDESZ belső kohéziója gyengül, mert folyamatosan őrlik a zsákmány elosztása körüli konfliktusok.

Kedvez a hatalmon lévőknek, hogy a fennálló viszonyokkal szemben állók nem egységesek, noha közülük sokan közéleti elkötelezettségű emberek, akik a szabadság és egyenlőség, a képviseleti demokrácia, a jogállam, a tisztességes piaci verseny és a nyilvánosság hívei.

Valódi féket és ellensúlyt azonban nem képeznek a NER hatalmával szemben, ilyen szerepet inkább csak az EU intézményei képesek betölteni. Erre vezethető vissza a kormányfő részéről Brüsszel permanens támadása.


 

h i r d e t é s