h i r d e t é s

Halálos magyar zöldségek miatt riasztott a hatóság - erre figyeljen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Halálos magyar zöldségek miatt riasztott a hatóság - erre figyeljen

2018. július 06. - 12:11

 

Fagyasztott kukorica okozott 9 halálos áldozattal járó, öt országot - de hazánkat nem - érintő ételmérgezést. - írja a napi.hu.

Illusztráció: napi.hu

A szennyeződés Greenyard vállalat bajai üzemében történt

- szúrta ki a 444.hu. A magyar boltokból visszahívták a cég termékeit.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kedden számolt be róla, hogy megtalálták egy 2015 óta zajló, öt országot érintő ételmérgezés forrását.

A listeria monocytogenes baktérium által okozott fertőzés 2015 és 2018 júniusa között 47 embert betegített meg, közülük kilencen bele is haltak a fertőzésbe. Az érintett országok: Ausztria, Dánia, Finnország, Svédország és az Egyesült Királyság

- írja a portál.

A listeria monocytogenes baktérium a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, elrendelték a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudnak. A cég fagyasztott termékeit ugyanakkor magyarországi élelmiszerboltokból is visszahívták. A Penny Market közleményt is kiadott az ügyben, az érintett termékeket itt találja.

napi.hu


 

h i r d e t é s