fbpx Hamarosan mérséklődhet az üzemanyagok drágulása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hamarosan mérséklődhet az üzemanyagok drágulása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hamarosan mérséklődhet az üzemanyagok drágulása

2021. november 23. - 06:40

 

Elsőként csatlakozhat az Egyesült Államokhoz japán a stratégiai olajtartalékok egy részének felszabadításában - szivárogtatták ki a tokiói kormány háza tájáról. Ez jótékony mérséklő hatással lehet a fekete arany árára. - írja a Napi.hu

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Zbynek Burival

A japán kormány fontolgatja, hogy engedve Washington kérésének felszabadítja olajtartalékai egy részét az olaj árának letörése céljából - írja a Reuters.  Az amerikai vezetés a napokban arra kérte a világ nagy országait, hogy olajtartalékaik egy részének piacra dobásával növeljék a kínálatot, ami mérsékelheti a fekete arany árát. A Reuters egyik neve elhallgatását kérő forrása szerint a törvény szerinti minimális tartalékkövetelmény feletti mennyiségből értékesítenének.

A japán törvények lehetővé teszik, hogy a kormány katasztrófaszituációkban hozzányúljon az olajtartalékokhoz, azonban piaci beavatkozásról nem tesznek említés. A hírügynökség forrásai azzal érvelnek, hogy a kormány kifejezetten az amerikai kérésnek engedve tenné meg ezt a szigetországban szokatlan lépést.  Japánban az állami olajtartalékokhoz még soha nem nyúltak hozzá, a vállalati készletek egy részét azonban az 1991-es Öböl-háború és a szigetországot megrázó 2011-es földrengés és cunami idején piacra dobták.

Tokió hivatalos álláspontja szerint mérlegelik a Biden-adminisztráció kérését. Washington azt követően fordult a világ nagy olajtartalékokkal rendelkező országaihoz, köztük a nagy ellenfél Kínához is, miután kiderült, hogy az OPEC és a kartellel együtt döntő olajtermelő országok a jelentős túlkereslet ellenére nem óhajtják növelni kitermelésüket.

Japánnak egyébként a szeptemberi hivatalos adatok szerint 145 napra elegendő olajtartaléka van, miközben a törvény szerint minimum 90 napos tartalékot kell készleten tartani. A magánszféra esetén 70 napos mennyiség a minimumkövetelmény, miközben 90 napra elegendő olajtartalék van a tartályokban. (Napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s