h i r d e t é s

Harmadik negyedévben is tovább csökkent az építőipari cégalapítások száma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Harmadik negyedévben is tovább csökkent az építőipari cégalapítások száma

2019. november 07. - 11:49

 

Harmadik negyedévben is tovább csökkent az építőipari cégalapítások száma.

Illusztráció: MTI Fotó: Krizsán Csaba

2019 harmadik negyedévében 1410 új cég indult az építőiparban, immár második negyedéve csökken az újonnan induló cégek száma.

Még továbbra is erőteljes az építőipar, de egyre több jel utal arra, hogy a lendület csökkenni fog

 – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. 2019 harmadik negyedévében csupán 1410 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami 3,3 százalékos visszaesés a második negyedévhez képest, és 7 százalékos visszaesés a rekordmagas első negyedéves értékhez képest.

Az építőipar visszaeséséről ugyanakkor még egyáltalán nem lehet beszélni, az viszont egyértelmű, hogy a jelek vegyesebbek, mint egy évvel ezelőtt. Az előző év azonos időszakához mérten a cégalapítási érték még 13 százalékos növekedést mutat, és a havi termelési mutatók is többnyire magasabbak az előző évi értékeknél, de az éven belüli tendencia már kevésbé pozitív.

Az építőipar havi összesített termelési számai még rendre nagyobbak a 2018-as értéknél, a növekedés mértéke viszont csökken, és a szektoron belüli építményfőcsoportok között eltolódás is látszik

– mondja az Opten szakértője. Augusztust tekintve például az előző év azonos időszakához mérten már csak 5,9 százalékos a növekedés, míg 2019 első felében rendre 30-50 százalék körül volt ugyanez az érték. Ráadásul az augusztus végi szerződésállomány 12,1 százalékkal alacsonyabb a 2018 augusztusi értéknél. Az építőiparon belül eltolódás látszik, az épületek építése még növekedőben van, míg az egyéb építmények főcsoport a legtöbb mutató tekintetében csökkenést mutat.

Az összesített cégszámot tekintve az építőipar még növekedést mutat. Az új cégek száma hónapról hónapra meghaladja a megszűnő cégek számát. Jelenleg 53 330 vállalkozás működik a szektorban. 2019 harmadik negyedévében 771 cég szűnt meg az ágazatban, ami 12,3 százalékkal alacsonyabb a második negyedéves értéknél, valamint 23 százalékkal alacsonyabb 2018 harmadik negyedévénél. A megszűnések számának csökkenése mindenképp jó jel az ágazatra nézve. A rossz hír viszont az, hogy a megszűntetésre irányuló eljárások között a felszámolás szerepe még mindig jelentős, ráadásul növekedőben is van. A harmadik negyedévben 230 építőipari cég került felszámolás alá, tehát a kifizetetlen számlák továbbra is veszélyeztetik a szektort.

Hogy a képlet ne legyen ilyen egyszerű, az októberi számok újabb havi cégalapítási rekordot mutatnak, ezúttal már pozitív irányba, így várhatóan a negyedik negyedév sem fog eltelni az ágazatban izgalmak nélkül

 – zárja elemzést az Opten szakértője.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Zala, Vas és Bács-Kiskun megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

 

 


 

h i r d e t é s