h i r d e t é s

Harmadszor találják bűnösnek a kanadai pszichiátert

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Harmadszor találják bűnösnek a kanadai pszichiátert

2016. március 02. - 13:12
0 komment

 

Hiába marasztalták el már kétszer a 67 éves pszichiátert, harmadszorra sem tudott ellenállni a csábításnak – szexuálisan molesztálta páciensét.

torontosun.com

Úgy tűnik, a két esély túl sok volt a pszichiáternek. Dr. Paul Portert harmadszor találták bűnösnek szakmai etikába ütköző viselkedésért – ez alkalommal szexuálisan élt vissza egy páciensével, „ölelgette, csókolgatta, a kezét fogta, az ölébe ültette, és szexuális jellegű megjegyzéseket tett”.

Mindezt úgy, hogy a pszichiáter az orvosi testület fegyelmi bizottsága által már korlátozás alatt állt korábbi bűnös viselkedéséért; a korlátozásnak része volt az is, hogy praxisát figyelemmel kell követni és kamerával rögzíteni kell a terápiás üléseit.

Porter 2002-ben került először összeütközésbe az orvosi testülettel, amikor két női páciense szexuális visszaéléssel vádolta. A panaszokat „tiszta, meggyőző és vitathatatlan bizonyítékok hiányában” elutasították. Ugyanakkor a fegyelmi bizottság bűnösnek találta Portert a nők kezelése során mutatott „ítélőképesség komoly hiánya miatt”.

A testület 30 hónapra felfüggesztette és arra utasította a pszichiátert, hogy nem térhet vissza magánpraxisához 5 évig. Ehelyett Porternek kórházi környezetben kell dolgoznia, ahol két orvosi ellenőr figyelemmel követheti a tevékenységét. „A bizottság úgy véli, hogy Dr. Porter egy rövid periódus helyett hosszadalmas rehabilitációt igényel, hogy a nagyközönség védelme valóban biztosítva legyen.”

Talán ha tényleg ez történt volna, a későbbi páciens nem esett volna visszaélés áldozatául.

Ehelyett a szigorú büntetést a fellebbezés során megváltoztatták. A bíróság a büntetést „túlságosan kíméletlennek” találta, így Porter felfüggesztését megszüntették. Ítéletük szerint nem kezelhet bizonyos, összetett problémákkal küzdő pácienseket öt évig, rögzíteni kell minden terápiás ülését és figyelemmel kell követni az eseteit. Így megtarthatta magánpraxisát.

2012-ben Portert ismét bűnösnek találták szakmai etikába ütköző viselkedésért. Az orvosi testület úgy találta, hogy elmulasztotta fenntartani a helyes „terápiás határokat”, amikor két páciensétől „jelentős pénzösszeget” kért kölcsön, miközben felfüggesztés alatt állt. A páciensek – egy házaspár – azt mondták, a pszichiáterük „mintha családtagjuk” lett volna, így aztán kölcsönadtak neki közel 25 ezer dollárt. Porter azt állította, hogy a pénz ajándék volt, de beleegyezett, hogy visszafizet 17 400 dollárt. Egy hónapra függesztették fel.

Most harmadszorra is bűnösnek találták.

Egy női páciense, aki pánikrohamoktól szenvedett, azt állította, hogy 2009 februárjától 2012 áprilisáig Porter egyre intenzívebben flörtölt vele a kezelések során – azt mondta, tetszik neki a nő barna bőrdzsekije, mert „megemeli a melleit”, és egy alkalommal azzal viccelt, hogy „milyen fura lenne, ha szexelnének a fájós hátukkal”. Hamarosan megígérte, hogy elhagyja érte a feleségét, és az ülések során, mondta a nő, kivitte őt a kamera látószögéből, hogy csókolgassa és ölelgesse.

A nő bevallotta: jólesett neki a pszichiátertől kapott figyelem. „Nem vagyok az ő kategóriájában... Miért kéne szeretnie engem?” – mondta a meghallgatáson. „Csak egy kávéházi dolgozó vagyok, tudják.” Porter tagadta, hogy bármilyen romantikus közeledést kezdeményezett volna, de bevallotta, hogy számos alkalommal „támogatólag” ölelgette a nőt, és hogy utólag visszatekintve „nem volt helyes dolog”.

A nő végül beavatta a háziorvosát a történtekbe, neki pedig jelentenie kellett az ügyet az orvosi testületnek. Így került a pszichiáter ismét a testület elé.

Ez alkalommal a bizottságnak nem jelentett problémát, hogy belássa, Porter túllépte a határokat és szexuálisan molesztálta páciensét. „Azzal, hogy kikerült a kamera látószögéből, Dr. Porter szándékosan meghiúsította a páciensek védelmét, amit a testület elrendelt”, fogalmaztak döntésükben.

„Ez a nagyon sebezhető, szeretetre éhes, a férjétől külön élő páciens fogékony alany volt. Hogy ettől akkoriban jól érezte magát, nem jelent mentséget.”

A mostani eset után a kicsapongó pszichiáter aligha kap még egy esélyt.

 

Forrás:

PsychSearch.net – http://www.psychsearch.net/paulporterontariopsychiatrist/

Toronto Sun – http://www.torontosun.com/2016/02/26/dirty-doc-out-of-chances


 

h i r d e t é s