h i r d e t é s

Három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az előválasztás második körébe

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Három miniszterelnök-jelölt juthat tovább az előválasztás második körébe

2021. március 09. - 10:15

Eddig három induló van.

Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győrs András

Azt már lehetett tudni, hogy két fordulós előválasztáson döntene az ellenzék a hat párt közös miniszterelnök-jelöltjéről, arról azonban eddig nem beszéltek a pártok, hogy milyen feltételekkel lehet majd bejutni a második körbe.

A 24  információ szerint – amit több különböző pártból is megerősítettek – három jelölt juthat be a második fordulóba, a bejutási küszöböt pedig 15 százalékban állapították meg.

Az erről való hallgatás másik indoka pedig az, hogy nem mindenki maradéktalanul elégedett a megállapodással, ezért még vannak olyan hangok, hogy változtatni kellene ezeken a kereteken. Előfordulhat például olyan eset, hogy nem szerez 50 százaléknál többet a második forduló győztese sem, ami csökkenti a nyertes legitimitását.

Hárman már bejelentkeztek

Eddig hárman jelezték, hogy indulnak miniszterelnök-jelöltként:

  • először Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere,
  • másodikként Jakab Péter Jobbik-elnök,
  • majd Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is bejelentkezett.

Pletykánál erősebb híresztelések szerint még két olyan induló lehetséges, aki jó eséllyel indul a versenyben. A DK Dobrev Klárát indíthatja, aki országjárásba kezdett a hetekben, ám koronavírusos lett, így a turné megszakadt. Az MSZP továbbra is kötelékben repül a Párbeszéddel abban a tekintetben, hogy továbbra is Karácsony Gergely jelölését favorizálja. A főpolgármester indulását sokan biztosra veszik, de ő ezt még lebegteti. Az LMP-ben egyelőre nincs döntés, de úgy tudjuk, ha Karácsony elindul, őt támogatná a zöldpárt.

A potenciális miniszterelnök-jelöltek népszerűségét február végén mérte meg a Medián: a népszerűségi versenyben Karácsony Gergely (39%) vezet. Őt Jakab Péter (32%) és Dobrev Klára (25%) követi. Márki-Zay Péter 22, Fekete-Győr András 10 százalékon áll.

Árnyalja a képet, hogy a legkevésbé elutasított politikus nem a főpolgármester (15%), hanem Márki-Zay Péter (8%). Itt is dobogós Jakab Péter (16%), akit Fekete-Győr András követ (17%). Jelenleg az a jelölt, akire a válaszadók közül a legtöbben „biztosan nem szavaznának”: Dobrev Klára. Őt jelenleg a választók 39 százaléka elutasítja.

Így nézhet majd ki az előválasztás

Az előválasztás menetrendje jelenleg úgy néz ki, hogy a jelöltek augusztus 23-án kezdhetik gyűjteni az aláírásokat – egyéni indulóknak 400, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer támogatói szignót kell összeszedniük –, és szeptemberben egyszerre tartják meg a voksolást az egyéni jelöltekre és a miniszterelnök-jelöltekre. Majd októberben .a fent leírt szabály szerint két (ha a harmadik helyezett nem éri el a 15 százalékos határt) vagy három miniszterelnök-jelölt mérkőzhet meg az ellenzék vezetéséért.

Október 23-ára már tisztázni akarja a hat párt az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt személyét, hogy a nemzeti ünnepen egy nagy tömegrendezvénnyel lökhessék be a kampány előválasztás utáni fázisát, amikor már nem egymásra, hanem a Fideszre kezdenek koncentrálni.

Volt korábban olyan terv is, hogy a tavasszal lenne az előválasztás, de ezt a verziót a koronavírus levette a napirendről. Többen számolnak azzal, hogy az őszi előválasztás is bukhat a járvány miatt, ebben az esetben a tárgyalóasztalnál dőlnének el a jelöltek, ami egyik forrásunk szerint sem lenne a legszerencsésebb, de az összefogási kényszer miatt más út nem maradna az ellenzék előtt.

Viszont ha lesz előválasztás, akkor 106 egyéni körzetben lesz, már csak azért is, mert mindenhol lehet majd szavazni a miniszterelnök-jelöltekre. Az egyéni körzetekben több okból is lehetséges, hogy csak látványelem lesz az előválasztás, mert lesznek körzetek, ahol minden párt beáll egy jelölt mögé, vagy egyértelmű lesz, ki a favorizált induló. Tehát a tárgyalóasztal mellett is zajlik az előválasztás, és lehet számítani visszalépésekre is.

A közös listára végül úgy néz ki, nem lehet majd szavazni, így a listasorrendben a pártok állapodhatnak meg. A hat párt úgy próbál optimalizálni, hogy egy ellenzéki győzelem esetén mind a hat pártnak legyen frakciója, viszont ehhez az egyéni körzeteket is hozniuk kell a kisebb pártoknak (LMP, Párbeszéd), mert ez nekik csak ezzel  jöhet majd össze, viszont a helyzetüket nehezíti, hogy arányaiban kevesebb nyerhető egyéni körzet jut nekik. A számolást az is segíti, hogy az előválasztás civil indulóinak előre meg kell mondaniuk, melyik frakcióba ülnének be.

Az előválasztáson szavazhatnak majd azok a 18 éven aluliak is, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket. Illetve nem csak helyszínen, hanem valamilyen formában majd online is lehet szavazni. Utóbbi módjáról még nincs végleges megállapodás: például nyitott kérdés, hogy kell-e az online szavazóknak személyesen regisztrálniuk. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s