h i r d e t é s

Hatalmas piramisjátékként dőlhet be az ingatlanszektor a világ második legnagyobb gazdaságában?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas piramisjátékként dőlhet be az ingatlanszektor a világ második legnagyobb gazdaságában?

2022. szeptember 28. - 11:34

Az Evergrande ingatlanfejlesztő bedőlése óta eltelt 12 hónap mindegyikében csökkentek az ingatlanárak Kínában, Xi Jinping kormánya pedig hamarosan dollármilliárdokat fog tolni a szakértők szerint egyre inkább piramisjátékra hajazó ingatlanpiacba - írja a The Guardian.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A hivatalos adatok szerint augusztusban 70 kínai városban a vártnál nagyobb mértékben, 1,3%-kal csökkentek az új lakások árai az előző évhez képest. A Citigroup e heti kutatása szerint az összes ingatlanhitel közel egyharmada - 29,1%, szemben a tavaly év végi 24,3%-kal - nemteljesítőnek számít.

Az Evergrande tavaly még Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számított, ám a társaság bedőlése annyira megrázta az iparágat, hogy talpra állításához az elemzők szerint még a kormány által a beruházások felpörgetésére előírt 200 milliárd jüan támogatás sem lesz elég.

Az S&P hitelminősítő szerint legalább 800 milliárd jüanra lenne szükség - a legrosszabb esetben ennek tízszeresére - az ingatlanpiac megmentéséhez. A szektor komoly válsággal néz szembe, ugyanis bezuhantak az árak, visszaestek az eladások, több fejlesztő csődbe ment, a vevők pedig példátlan és egyre szélesedő jelzáloghitel-bojkottot indítottak, hiszen sokan előre fizettek a be nem fejezett lakásokért.

Elemzők szerint a piacon a bizalom teljes összeomlása tapasztalható, és csak a kormányzati beavatkozás mentheti meg a helyzetet.

Az S&P durva becslése szerint Kínában mintegy 2 millió tervasztalról értékesített lakás maradt befejezetlenül. Ez a szám még tovább nőhet, ha csökkennek az eladások, és a fejlesztőknek nem marad elég pénze a projektek befejezésére.

Évekig a nagy tömbházakban és az újonnan kialakított városias falvakban található lakások előértékesítése biztosította a fejlesztők számára a megfelelő készpénzellátást, és ezt óriási hitelekkel kiegészítve földvásárlásra fordították, a telkeken pedig új építkezésekbe kezdtek. 2021-ben Kínában a lakások mintegy 90%-át tervasztalról értékesítették.

Hszi két évvel ezelőtti döntése a "meggondolatlan" hitelezés visszaszorításáról finanszírozási gondokhoz vezetett. Az ingatlanfejlesztők ugyanis nem tudták befejezni azokat az otthonokat, amelyekre már felvették a pénzt, mert azt a következő projektre költötték. Ezt hasonlították a szakértők egy piramisjátékhoz, ahol az új befektetőktől felvett pénzt a meglévő ügyfelek kifizetésére használják fel.

Az ingatlanpiac Kína bruttó hazai termékének 20-30%-át teszi ki. Ez más nagy gazdaságokkal összehasonlítva hatalmas arány, és része az ország beruházásvezérelt, az építőipart előtérbe helyező gazdasági modelljének. Mivel azonban az zéró-Covid-politikából adódó lezárások is nyomást gyakorolnak a piacra, az árak növekedésében vetett hit kezd meginogni. A CLSA bróker- és befektetési csoport szerint ez ahhoz vezethet, hogy a kínai háztartások a következő kilenc évben 127 milliárd jüant mozgathatnak át ingatlanokból más befektetésekbe, például részvényekbe, kötvényekbe - jelentette a Bloomberg a múlt héten. (Portfolio)