h i r d e t é s

Hatalmas robbanás történt Ausztrália felett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Hatalmas robbanás történt Ausztrália felett

2023. május 24. - 14:15

Hatalmas villanást figyeltek meg az ausztráliai Queensland állam északi részén. Nagy valószínűséggel egy meteor robbant fel a légkörben. A robbanás hangja messzire hallatszott.

Forrás: Guardian Australia/Youtube

Az égi jelenséget okostelefonok, autós és biztonsági kamerák is rögzítették. A gyorsan növekvő tűzgömb egyre sebesebben közelített a földfelszín felé, majd egy zöldeskék fényű robbanással megsemmisült – írja a The Guardian.

A színes robbanást Cairns város repterének biztonsági kamerái is felvették. Az eset helyi idő szerint szombat éjjel 21 óra 55 perckor történt.

A robbanást a Cairns-től mintegy 500 kilométerre nyugatra fekvő Croydon kisváros lakói is észlelték.

Dr. Brad Tucker, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrofizikusa szerint az űrszikla valószínűleg 0,5-1 méter széles lehetett, vagyis viszonylag kisméretű meteorról beszélhetünk, ami óriási, 150 000 km/órás sebességgel száguldott a földfelszín felé.

A Földbe csapódó meteoritok többsége a kondritok közé tartozik, az Ausztráliában megsemmisült égitest azonban a robbanás idején zöldesen világított, ami alapján a szakértők azt feltételezik, hogy vasat és nikkelt is tartalmazott. Mivel a zuhanás során a meteorit apró darabokra tört, nem hozott létre krátert a felszínen.

Nem is egy esetleges becsapódás miatt aggódnak a tudósok, szerintük ilyen esetekben a hangrobbanás sokkal nagyobb károkat tud okozni.

Ha ez sűrűn lakott terület felett történik, anyagi kár keletkezhet és sérülések is történhetnek"

– mondta Tucker, aki szerint az igazán nagy problémát a 10-20 méter átmérőjű meteorok felrobbanása jelentheti.

Tucker szerint körülbelül havi rendszerességgel lépnek be kisebb aszteroidák a Föld légkörébe, ám az esetek többsége lakatlan terület felett történik. (Origo)


h i r d e t é s

Clicky