h i r d e t é s

Hatalmas veszélyt jelentenek az ilyen erőművek, pedig egyre több van belőlük

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Hatalmas veszélyt jelentenek az ilyen erőművek, pedig egyre több van belőlük

2017. október 27. - 08:18

A klímaváltozás miatt világszerte egyre több kormány küzd a fosszilis energiahordozók visszaszorításáért, és a megújuló energia népszerűsítéséért. Ez ugyan valóban segíthetnek a felmelegedés elleni harcban, az ilyen energiaforrások sem veszélytelenek. - írja a Faktor.hu

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Luke Gibson, a Hong Kong-i Egyetem biológusa szerint ismert tény, hogy a fosszilis energiahordozók égetése károsítja a környezetet és felmelegíti a bolygót. Ugyanakkor az egyre elterjedtebb napelemek, szélturbinák és vízerőművek sem tökéletesek.

A kutatók a szél-, a víz- és a napenergia használatának környezetre gyakorolt hatásait elemezték – számolt be a Hong Kong-i Egyetem oldala. A szakértők arra jutottak, hogy a legnagyobb problémát a vízerőművek jelentik.

"A vízenergia bolygónk több fontos biológiailag gazdag élőhelyét is tönkretette" – mondta William Laurance, a James Cook Egyetem kutatója.

A szakértő hozzátette, hogy a vízerőmű-projektek olyan katasztrófát idéznek elő a trópusi őserdőkben, amitől nehéz „zöldenergiának” tekinteni a vízenergiát. A thaiföldi Szuratthanit és környékét ellátó erőmű például fontos élőhelyeket árasztott el.

A szélturbinák és napelemek szintén fenyegetik a környezetet – a vándorlási útvonalak mentén elhelyezett turbinák például madarakat ölnek meg. Bár ezen telepek messze nem olyan veszélyesek, mint a vízerőművek, az utóbbi évtizedekben látványosan fellendült az efféle eszközök használata. Ha nem cselekszünk, ez a jövőben akár súlyos problémákat is előidézhet.

Napjainkban a teljes áramszükséglet negyedét fedezik alternatív energiaforrásokkal. A szakértők úgy vélik, hogy a kockázatokat figyelembe véve elengedhetetlen, hogy az új beruházások során csökkentsék az erőművek környezeti hatásait.

Gibson szerint meg kell győződnünk arról, hogy a jövő fejlesztései nem fogják fenyegetni a vadvilágot és az élőhelyeket. A zöldenergiával ugyan valóban csökkenthetjük a klímaváltozás mértékét, nem szabad megfeledkeznünk az élővilág védelméről sem - írja a Phys.org.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s