h i r d e t é s

Heves esőkkel keményíthet be a csütörtök, másodfokú riasztást adtak ki

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Heves esőkkel keményíthet be a csütörtök, másodfokú riasztást adtak ki

2019. június 20. - 06:11

 

Egész héten záporokkal, zivatarokkal tarkított időben lesz részünk, sőt a hétvégén még egy hidegfront is érkezik! - írja az Időjárás.hu.

A jövő hét elejétől újra melegszik a levegő, és úgy tűnik visszatér a hőség!

Csütörtökön délelőtt a változó mennyiségű gomolyfelhőzetből az ország nagy részén kialakulhatnak záporok, zivatarok.  Délután a napos és felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, a magasra törő gomolyos felhőkből lokálisan kialakuló záporokra, zivatarokra számíthatunk. A déli szél mérsékelt marad, zivatarok környezetében erősödhet meg a légmozgás. A délutáni csúcsértékek 25, 30 fok között alakulnak, zivatarokat követően hirtelen zuhanhat akár 10 fokot a hőmérséklet. 

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre.

Emellett az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt.

Azt írták: szerdán, kora este keleten még többfelé várhatók zivatarok, amelyek éjszakára mérséklődnek, de teljesen legfeljebb csak rövid időre szűnnek meg.

Csütörtök reggel, délelőtt még csak néhol, ezt követően azonban ismét sok helyen kell számítani zivatarokra, főként az ország keleti felében. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50, néhol 50 milliméternél is több csapadék, illetve nagy méretű jég hullhat, és 60-80 kilométer/órás széllökésre is van esély. Néhol - többnyire az Alföldön - heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek során a szélrohamok esetleg meghaladhatják a 80-90 kilométer/órát, a jégméret pedig a 2-3 centimétert.

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban általában 15-20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-31 fok között valószínű.

 

Orvosmeteorológia

Csütörtökön sem érkezik front a Kárpát-medence térségébe. A nagy számban kialakuló zivatarok környezetében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön sem ront időjárási front a humánmeteorológiai helyzeten. A meleg időben melegfronti jellegű tünetek léphetnek fel, intenzív migrénes fejfájásra számítson, emellett fáradékonyság nehezítheti a napját. Fejfájásának enyhítése érdekében óránkét fogyasszon el egy pohár szénsavmentes ásványvizet vagy cukormentes üdítőt. A jó hír, hogy az éjszaki órákban felfrissül a levegő, ekkor érdemes szellőztetni, hiszen ezzel a nyugatabb alvást is elősegítheti. A változékonyabb időjárás következtében fokozódnak a vérnyomásproblémák és a keringési panaszok, az idősek ezen a napon is kerüljék a terhelést.

Már a reggeli óráktól kezdődően országszerte számítani kell záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulására, amelynek következtében sokfelé erősen fülledté válik a levegő. Az asztmások és légzőszervi megbetegedéssel küzdők körében nagyon gyakori lesz a légszomj és a nehézlégzés, sőt intenzív panaszokra is fel kell készülni. Az idősek és a gyermekek is nagyon nehezen viselek majd a párás időt, zivatarok idején ajánlott zárt térbe húzódni és lepihenni, amíg a vihar elvonul.

A következő napokon is tartósan párás marad az idő, a légzőszervi panaszok továbbra is fennállhatnak.

A szabadtéri programokat az ország bármely részén zavarhatják záporok, zivatarok. A hő-és komfortérzet ingadozó, a párás időben jelentősen romlik a közérzet. Az UV-sugárzás a napos időszakokban elérheti az erős fokozatot, továbbra is ajánlott a fényvédőkrém használata.

A pollenterhelés ingadozik. A csapadék elvonultát követően átmenetileg felfrissül a levegő, csökken a pollenkoncentráció, ekkor érdemes az allergiásoknak pár perces sétát tenni.

A közlekedést heves zivatarok nehezítik. A zivatarokat jégeső és lokálisan intenzív csapadékhullás kísérheti, amely hirtelen látásromlást okoz növelve a balesetveszélyt. A zivatarok környezetében viharossá fokozódó szél szintén komoly veszélyt jelent az utakon, legyen nagyon körültekintő és vezessen a megszokottnál óvatosabban!

Vezető tünetek a mai napon: légszomj, nehézlégzés.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s