h i r d e t é s

Hiába ígérte Palkovics és Tarlós, szó sincs éjszakai repülési tilalomról, van helyette látszatbírság

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Hiába ígérte Palkovics és Tarlós, szó sincs éjszakai repülési tilalomról, van helyette látszatbírság

2019. augusztus 14. - 13:41

 

Nem úgy, nem az, nem akkor – felemás eredménnyel ért véget Tarlós István főpolgármester és Palkovics László miniszter harca az éjszakai járatokkal. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A korábban beharangozott éjszakai repülési tilalom helyett zajvédelmi bírsággal bírnák rá a légitársaságokat arra, hogy éjfél után már ne a főváros feletti légifolyosót használják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítéséhez vagy elhagyásához – derült ki Tarlós István főpolgármester, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A jelenleg hatályos jogszabály éjfél és hajnali öt között összesen hat fel- vagy  leszállást engedélyez a repülőtéren. Csakhogy gyakran előfordul, hogy a késő járatok beleesnek ebbe az idősávban, így jellemzően a megengedettnél kétszer több az éjfél után beérkező gép. Az EP-választás kampányának hevében a városháza a tiltás mellett tette le a garast: a Palkoviccsal közös, korábbi közleményükben úgy fogalmaztak, hogy augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Ehhez képest Palkovics László most kérdésünkre úgy fogalmazott: „repülési tilalomról mi soha nem beszéltünk”.

Itt érdemes felidézni: a Magyar Távirati Iroda „Augusztustól él az éjszakai repülési tilalom Budapest felett” címmel számolt be áprilisban Tarlós és Palkovics bejelentéséről. Ugyanezzel a címmel jelent meg a hír Budapest hivatalos oldalán is. A távirati iroda tudósításában pedig az áll:

Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól biztosan működik majd az éjszakai repülési tilalom.

Csütörtöki sajtótájékoztatójukon már azt bizonygatták, hogy ők csak a repülési műveletek számát igyekeznek minimálisra csökkenteni. Ráadásul Tarlós és Palkovics szerint a most bejelentett intézkedések a végeredmény ugyanaz lesz: a mélyalvás időszakában „gyakorlatilag Budapest felett a repülések megszűnnek".

Ezt úgy érnék el, hogy némileg lazítanak a fel- és leszállás idejére vonatkozó repülésbiztonsági előírásokon. Ötről tíz csomóra emelték a le- és felszálláskor megengedett hátszél erősségét. (A repülőgépek lehetőleg széllel szemben landolnak és startolnak.) Így a jellemzően használt főváros feletti légifolyosóról át lehet terelni a gépeket a gyérebben lakott délkeleti irányba. Ha pedig egy gép Budapest felett repül át – miközben az időjárási körülmények megengednék a délkeleti megközelítést is –, akkor zajvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek mértéke akár ezer euró is lehet. Az nem derült ki egyértelműen, hogy a szabályozás csak éjszakára érvényes vagy nappalra is. Az is kérdéses például, hogy a szabály havas, esős, fagyos időben is életbe lép-e.

Noha korábban augusztustól ígérték a tiltást, az új szabályozás Palkovics ígérete szerint szeptembertől lép életbe.

Iparági szereplők szerint a most bejelentett szigorítás inkább a kampányévnek szól: az éjszakai forgalom átterelésével, csak annyit érnek el, hogy ezután Üllő, Monor lakói hallgathatják a fejük felett elzúgó hajnali repülőgépek zaját. Úgy tudjuk, a légitársaságoknál nem készülnek arra, hogy át kellene variálni a menetrendet a most belengetett jogszabályváltozások miatt. Az időnként „becsúszó” bírságot pedig beépítik a jegyáraikba.

Az, hogy a jövőben valamivel több éjszaka érkező gépnek kell a hátszélben landolni, – ahogy egy szakértő fogalmazott – „sosem jó”. Más azt emelte ki, nincs ok aggodalomra: Ferihegyen éjszaka az esetek túlnyomó részében szélcsend van, másfelől a tíz csomós hátszél nem jelent komoly problémát, nemzetközi szinten 10-15 csomó a megengedett hátszél-limit.

Kérdés, hogy a belengetett 1000 eurós bírság mekkora visszatartó erőt fog jelenteni a légitársaságok számára. Volt, aki megjegyezte, hogy a légitársaságok eddig sem jókedvükben késtek, hanem rajtuk kívül álló, nemzetközi átszállással kapcsolatos problémák miatt, azaz ezután sem tudnak máshogy közlekedni.

Palkovics: üzemeltessék jobban a repülőteret vagy adják el!

Miután a kormánypárt erőteljesen támadja a repülőteret üzemeltető Budapest Airportot (BA), megkérdeztük Palkovics László minisztert, van-e a kabinetnek reprivatizációs szándéka. Palkovics kifejtette: a kormány abban érdekelt, hogy Budapestnek legyen egy működőképes repülőtere. Márpedig szerinte jelenleg az nem azt a szolgáltatást nyújtja, amit el lehetne várni. Hozzátette: „Ha a Budapest Airport és a tulajdonosa nem képes megfelelően üzemeltetni a repülőteret, úgy fontolják meg, hogy eladják valaki olyannak aki képes azt működtetni. Úgy tűnik, hogy ezt a helyzetet a tulajdonosok is észrevették és erre reagáltak" – utalt a miniszter arra, hogy a cég vezetéséből többen távoztak már, a jelenlegi vezérigazgató pedig csak az év végéig marad.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s