h i r d e t é s

Hogyan ússzuk meg a karácsonyt állatorvosi ügyelet nélkül?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hogyan ússzuk meg a karácsonyt állatorvosi ügyelet nélkül?

2018. december 11. - 08:15

 

A nyírfacukor megölheti a kutyákat.

Az ünnepek alatt sok gazdi elköveti a hibát, hogy túleteti a kedvencét, ami kóros elhízáshoz vezet, ráadásul egyes édesítők kifejezetten mérgezőek. A nyírfacukorból például már kis mennyiség is halált okozhat a kedvenceinknél, de csokoládéval is tilos etetni az ebeket.

A kutyák mára családtaggá váltak, velünk élnek a lakásban, részei a mindennapjainknak - sajnos emiatt ők is ki vannak téve olyan civilizációs ártalmaknak, mint az elhízás.

Hiába néznek ártatlan boci tekintettel a konyhaasztal körül a kutyák, legyünk tudatosak, álljunk ellen és ne adjunk folyton enni.

Fordítsunk erre különös figyelmet karácsony időszakában, amikor minden háztartásban beindul a nagyüzemi sütés-főzés

– mondta Böszörményi Andrea, a Farkaskonyha kisállat dietetikusa.

A csokoládé fogyasztása mérgező a kutyákra. Az egyes csokifajtáknak eltérő a teobromin tartalma. Az elfogyasztott csoki mennyiségétől és fajtájától függően tünetként jelentkezhet hányás és hasmenés. Ha csokit evett a kutyus, koplaltassuk és figyeljünk, hogy legyen előtte friss ivóvíz. Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk azonnal állatorvoshoz - javasolja a szakértő.

Míg a csokoládéból csak nagyobb mennyiség esetén jelentkeznek komolyabb tünetek, külön felhívta a figyelmet a nyírfacukorra, amely a kutyákra már kis mennyiségben is akár halálos lehet.

A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukor tartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek. Már pár gramm nyírfacukor is májtoxikus és végzetes lehet!

Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya nyírfacukor tartalmú édességből, ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz

– tette hozzá Böszörményi Andrea.

Mint fogalmazott, az édességek mellett kerüljük túlzott szénhidrátbevitelt is - ha nem figyelünk, kedvencünk könnyen túlsúlyos lesz - sajnos a kóros elhízás napjainkban egyre gyakoribb civilizációs ártalom.

A Farkaskonyha kisállat dietetikusa hozzátette, karácsonykor hatványozottan fontos, hogy olyan helyre tegyük a kutyák számára mérgező – csoki és nyírfacukor tartalmú ételeket, hogy véletlenül se érjék azt el. Gyakoriak az olyan „balesetek”, amikor például az erkélyre kitett süteménynek vagy husinak már csak hűlt helye, mire a gazdi behozná az ünnepi asztalra. Nem ritka a karácsonyfa alól eltűnő csoki, szaloncukor sem. Sok kutyus igen kreatívan kibontja és megeszi akár a fát díszítő szaloncukrot is - ne tegyük a kutya számára elérhető helyre.

Böszörményi Andrea felhívta a figyelmet, hogy a jutalomfalatot is tudatosan kell vásárolni. Nézzük meg az összetevők listáját és olyat válasszunk, amelynek magas a hústartalma és nem tartalmaz glükózt, fruktózt, cukrokat, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. Törekedjünk a természetes összetevőjű termékek választására. Ne felejtsük el, hogy kedvencünk – akár egy kis bulldog, csivava, akár németjuhász - ragadozó gyomrú állat és semmi szüksége szénhidrátokra!

Legjobb, ha az ünnepek alatt – amikor talán picit több szabadidőnk van - a szeretetünket nem nasival fejezzük ki, hanem minél több időt töltünk kedvencünkkel a természetben.

Jutalomfalatok helyett egy kiadós séta az ünnepi ebéd után kutya és gazdi számára egyaránt remek elfoglaltság és segít elkerülni a plusz kilókat is a póráz mindkét oldalán állónak

 – fogalmazott a szakértő.

 


 

h i r d e t é s