fbpx Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni? | CIVILHETES

h i r d e t é s

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?

2021. szeptember 27. - 17:50

 

Magyarország nem tudott feljebb kerülni ezen a listán

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Natixis frissen publikált nyugdíjfelmérése szerint több tényező is fenyegeti a nyugdíjasok, illetve a jövő nyugdíjasainak jólétét: ilyen

 • a semmiből felpattanó infláció,
 • a továbbra is alacsony hozamkörnyezet,
 • vagy éppen az egyre növekvő államadósság.

Ha nem lenne elég mindez, időzített nyugdíjbombán ül a világ, hiszen amellett, hogy egyre idősödik a világ népessége, egyre tovább is élnek az emberek. Jó hír legalább, hogy még ezen veszélyek közepette is vannak olyan országok, ahol a nyugdíjasok jóléte garantált, de Magyarország nem tudott feljebb kerülni ezen a listán.

Több kockázat is fenyeget

A Natixis Global Retirement Index friss elemzése alapján négy kockázat is fenyegeti a mai nyugdíjasok jólétét:

Infláció: A koronavírusból való gazdasági kilábalás magával hozott az elmúlt 13 évben nem nagyon látott inflációs számot is. Bár a gazdasági elemzők szerint ez az inflációs megugrás csak átmeneti lesz, a befektetők emlékeznek arra, hogy az elmúlt évtized inkább a kivételekről szólt, mintsem a szabályokról.

Hozamkörnyezet: A globális hozamkörnyezet már 2009 óta rekord alacsony szinten tartózkodott, aztán tavaly még ennél is lejjebb mentek a hozamok, köszönhetően a megugró eszközvásárlási programoknak. Bár ez a környezet jól jött a gazdaságnak és a fogyasztóknak, a nyugdíjasoknak kevésbé, hiszen ilyen nulla közeli hozamok mellett kellett tudniuk érdemi bevételeket generálniuk.

Államadósság: Az elmúlt évben a masszív költekezés volt a kulcs ahhoz, hogy az egészségügyi válság ne nője ki magát gazdasági válsággá. Csakhogy a 2020-ban és 2021-ben látott kormányzati költések csak rárakódtak arra az adóssághalomra, amely már évtizedek óta növekszik. A nyugdíjasok, illetve a nyugdíj előtt állók jogosan aggódnak azon, vajon mit jelent mindez az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága oldaláról.

Egyéb aggodalmak: A gazdasági kihívások mellett több, a nyugdíj kapcsán felmerülő tényező miatt is aggódnak az emberek, ilyen a foglalkoztatottság, az egészségügy, a jövedelmi egyenlőség. (Portfolio)

 

Az évente kiadott tanulmány 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján, ez alapján nyugdíjasnak Izlandon, Svájcban és Norvégiában a legjobb lenni a világon. Az első három helyezett tavaly is hasonlóképp alakult. Az első tíz helyezés az alábbiak szerint alakul:

 1. Izland
 2. Svájc
 3. Norvégia
 4. Írország
 5. Hollandia
 6. Új-Zéland
 7. Ausztrália
 8. Németország
 9. Dánia
 10. Kanada

MAGYARORSZÁG A RANGSORBAN NEM FÉRT FEL A LEGJOBB 25 ORSZÁG KÖZÉ, A 44 ORSZÁG KÖZÜL A 33. HELYEN VÉGEZTÜNK, UGYANOTT, AHOL TAVALY IS.


 

Kommentek

h i r d e t é s