h i r d e t é s

Idegen napkitörés suhant el a Mars mellett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Idegen napkitörés suhant el a Mars mellett

2021. január 19. - 16:24

Egy magnetárból érkező gamma kitörés volt egy messzi galaxisból, és ereje meghaladta a Napét.

A kép illusztráció! - Forrás: Tech Explorist

Egy rendkívül ritka eseményről, egy intergalaktikus távolságból érkezett gigantikus flerről számol be a Science Times. A jelenséget GRB 200415A gamma-sugár-kitörésnek nevezték el.

A 2020 áprilisában a Mars mellett elsuhanó jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról és több műholdról is megfigyelték, de a NASA Fermi gamma-sugár-űrteleszkópja érzékelte először. 

Gamma-sugár-kitörések (GRB) rendszeresen érik el a Földet, ugyanis ez igazából nem más, mint a napkitörések állandó kísérőjelensége. Szerencsére a Föld Van Allen-övezete a legtöbbjüket felfogja, és csak a legerősebbek jutnak el az atmoszféráig, gyönyörű fényjelenséget, az északi fényt okozva.

Ami az igazi ritkaságát jelentette a 140 milliszekundumig tartó eseménynek, az óriási ereje volt, és a hatalmas távolság, ahonnan érkezett. Az Európai Űrügynökség ESA INTEGRAL műholdja által is észlelt fler olyan elképesztő méretű energiájú volt, amely a Napét is meghaladta.

A Bolygóközi Hálózat (IPN) nevű kutatókból álló nemzetközi szervezet szerint a kitörés egy magnetárnak is nevezett, speciális neutroncsillagból érkezett, a Szobrász (Sculptor) csillagkép részét alkotó NGC 253 galaxisból, amely 11,4 millió fényévre található tőlünk. Egy hasonló hatalmas gamma-sugár-koncentráció tömeges kihalási eseményt okozhat a Földön, elméletek szerint a késő ordovíciumi kihalást 450 millió évvel ezelőtt egy hasonló erejű kitörés okozta. 

Szerencsére az ilyen hatalmas erejű flerek ritkák, legutóbb 14 éve észleltek egyet, de az is jelentős távolságban haladt el a Föld mellett. (Index)