h i r d e t é s

Idén sem lesz pénzjutalom pedagógusnapra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Idén sem lesz pénzjutalom pedagógusnapra

2015. június 01. - 16:09
0 komment

 

Az idén sem számíthatnak a tanárok pénzjutalomra a jövő vasárnapi pedagógusnap alkalmából, sok iskola visszautasítja a PSZ szerint százmilliárdos hiányt maga előtt görgető Klik által felajánlott egy szál virágot, esetleg oklevelet - írja a VG.

Fennállása óta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) soha nem tervezte be a költségvetésébe, hogy a tanárok, tanítók teljesítményét pénzzel is elismerje – mondta a Mediaworks megyei lapjainak központi szerkesztőségének kérdésére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Galló Istvánné emlékeztetett, amikor még az önkormányzatok voltak a fenntartók, pedagógusnapon a legjobban teljesítők jutalmat kaptak. Értesüléseink szerint a Klik az iskoláknak az idén azt ajánlotta fel, hogy a pedagógusoknak egy szál virágot adnak, illetve oklevelet kaphatnak azok, akiknek tanítványa a jelentősebb tanulmányi versenyeken kiválóan szerepelt. A VG információi szerint ezt az ajánlatot több iskola is visszautasította.

Gallóné ebben a szituációban cinikusnak, megalázónak tartja a Klik által felajánlott elismerést. A PSZ vezetője szerint az egész oktatási rendszernek a hibája, hogy a minőségi munkát nem ismerik el, hiába hivatkozik a kormányzat a minősítési rendszerre. Azt is hangoztatta, hogy június első vasárnapján a nem pedagógus végzettségű oktató-nevelő munkát segítőkről sem szabad elfeledkezni, akik 2008 óta nem kaptak béremelést, és nem kapnak jövőre sem.

„Szomorú lesz az idei pedagógusnap, a kollégák rettentően kimerültek, nincs meg az oktató-nevelő munkához szükséges nyugalom, a tárgyi feltételeket sem tudja biztosítani a fenntartó, komoly kihívás az intézményekben tanítani” – hangoztatta Gallóné. A PSZ szerint az idén is mintegy 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, ezt a hiányt görgetik majd tovább, hiába emelkedik 17 milliárd forinttal a Klik előirányzata, ez még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég. Gallóné lapunknak elmondta, a januártól óraadóként alkalmazott nyugdíjas tanárok még májusban sem kapták meg a pénzüket.

Ha a Klik az általa alkalmazott 4500 közmunkást közalkalmazottként foglalkoztatná minimálbéren, akkor ez mintegy 8 milliárdos költséget jelentene. A PSZ felmérése szerint a tanárok 90 százaléka többet dolgozik, mint a törvényes munkaidőnek számító 40 óra. Heti 4 óra túlórával számolva ez 14,4 millió túlóra, ami 36 milliárdos költséget jelentene a Kliknek. Gallóné kifogásolta, az iskolákban dolgozóknak nem engedik, hogy a valós adatokat írják be a nyilvántartásba, hogy ne kelljen kifizetni a túlórákat, amire biztosítani kellene a fedezetet a kormányzatnak.

A PSZ szerint mintegy 4500 betöltetlen álláshely van, a hiányzó pedagóguslétszámot azonban helyettesítéssel oldják meg. A 4500 álláshely mintegy 12 milliárdba kerülne a Kliknek. A szakszervezet vezetője szerint 40 milliárdra lenne szükség a legfontosabb eszközök megvételéhez, mivel a tanításhoz szükséges szemléltetőeszközök, kézikönyvek, számítógépek és egyéb eszközök elhasználódnak. 2013 óta már azt sem lehet mondani, hogy szinten tartás lenne, a dologi kiadásokra szánt pénzt hétmilliárd forinttal csökkentették a tavalyi évhez képest.

Így magyarázza Hoffmann Rózsa

„Nem magával a Klikkel van baj, hanem a költségvetési feltételeinek hiányosságával, ezért örvendetes, hogy jövőre megemelik a Klik támogatását” – hangoztatta a parlamentben a 2016-os költségvetés vitájakor Hoffmann Rózsa. A korábbi oktatási államtitkár osztotta az ÁSZ véleményét, hogy csak megfelelő intézkedések mellett lesz elegendő ez a forrás. Hangoztatta, a Klik létezése óta nem fordult elő, hogy egy iskola, kollégium összeomlott volna. A rendszer mindig biztosította a nehézségeket áthidaló kiegészítő csatornákat. Reméli, jövőre a késedelmes számlakifizetések, elhúzódó bürokratikus intézkedések megszűnnek.

Nem mindenki kapott kompenzációt

„Egyes tankerületekben nem fizették ki a pedagógusoknak nekik járó számlavezetési kompenzációt” – nyilatkozta a Mediaworks megyei lapjainak központi szerkesztőségének Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Értesüléseink szerint vannak iskolák, ahol a tantestületben csak azok kapták meg a visszamenőleg 3 évre járó mintegy 25 ezer forintot, akik előbb adták be a papírjaikat, a többiek hoppon maradtak. Azt közölték velük, hogy erre most nincs pénz. A számlavezetési kompenzáció miatt még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egyik tagja perelte az államot, amit több körben meg is nyert. Lapzártánkig a Klik és az Emmi nem válaszolt a kompenzációval kapcsolatos kérdéseinkre.

 

vg.hu (Címlap: Forrás: szeged.jir24.hu)

Posted by SEJT on 2015. június 1.

 

Kommentek

h i r d e t é s