h i r d e t é s


Így őrizheted meg a zöldségek és gyümölcsök tápanyagait!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Így őrizheted meg a zöldségek és gyümölcsök tápanyagait!

2017. június 15. - 16:29

 

 Mindannyian próbálunk egészségesebben étkezni, ezért eszünk egyre több zöldséget és gyümölcsöt. De vajon mennyi tápanyaghoz jutunk belőlük? - írja az enterlife.hu.

Forrás: enterlife.hu

De vajon mennyi tápanyaghoz jutunk belőlük? A megvásárolt zöldségeket napokig vagy akár hetekig tároljuk a hűtőben. Pedig a leszedett zöldség azonnal elkezdi elveszíteni tápanyagait. Egy kísérlet szerint a leszedésétől kezdve a boltba szállításig a zöldség tápanyagtartalmának akár 45%-át is elveszítheti. Mire az asztalunkra kerül, kevesebb, mint harmada marad meg eredeti tápanyagainak.

Ne mosd meg azonnal!

A legtöbb esetben a mosás meggyorsítja a zöldség és a gyümölcs megromlását, utat enged a penészgombának is. Ezért ajánlott közvetlenül fogyasztás előtt megmosni őket. A mosás eltávolítja a növény külső rétegét, ami felgyorsítja az érés, azaz a rothadás folyamatát, különösen a bogyós növények esetében.

Ne zsúfold őket össze és tárold elkülönítve!

Minél közelebb vannak egymáshoz a zöldségek a hűtőben, annál hamarabb fognak megromlani. A gyümölcsök, ha együtt tároljuk őket, korábban érnek és általában a zöldségekre is rossz hatással vannak. Az alma különösen veszélyes a zöldségekre nézve.

Ha nem fogy el azonnal, fagyaszd le!

Vizsgálatok szerint a lefagyasztott zöldségek tápanyagtartalma magasabb, mint a frisseké, amennyiben nem sokkal leszedés után máris a fagyasztóba kerülnek. Sok vásárló azt hiszi, a boltok polcain sorakozó zöldségek kevesebb, mint 4 naposak, ám a valóságban már 9 vagy még több napja leszedték őket, mire az üzletbe kerültek. Otthon még tovább tároljuk őket, ami azt jelenti, hogy mire elfogyasztjuk, akár fél hónaposak is lehetnek.

Vásárolj fiatalabbat!

 A fiatalabb növények magasabb tápanyagtartalommal rendelkeznek. Inkább bébi spenótot válassz az érett spenót helyett, hiszen azok biológiailag aktívabbak, mint az idősebb társaik.

Gondold át kétszer a főzést!

A főzés lerombolhatja az antioxidáns hatású karotinoidokat, a likopént és a luteint. A forrás során a tápanyagok könnyen a vízbe kerülnek, a túlfőzés pedig a zöldségekben bontja le a sejteket. Hogy a legtöbb tápanyagot megőrizzük, gőzöljük, pároljuk a zöldségeket vagy pirítsuk kevés zsiradékon! Minél kevésbé érintkeznek vízzel, annál több tápanyag tud megmaradni bennük.

A frissen facsart levet azonnal idd meg!

Ha szereted magadnak préselni a gyümölcs- vagy zöldségleveket, biztosan te is szoktál jó néhány pohárral előre elkészíteni, majd berakni a hűtőbe másnapra. Ha így teszel, megrövidíted magad, mert a később elfogyasztott levek már nem olyan értékesek tápanyagok szempontjából, mint a frissen elfogyasztottak. Csak annyi levet préselj, amennyit azon nyomban meg is tudsz inni!

enterlife.huh i r d e t é s

betöltés..

;