h i r d e t é s

Ilyen még nem fordult elő a szuperállampapír történetében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ilyen még nem fordult elő a szuperállampapír történetében

2019. július 23. - 10:43

 

Múlt héten lendületét vesztette a papír. - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: MTI

A friss adatok alapján a múlt hét volt az első olyan hét a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) jegyezhetősége óta, hogy a meghirdetett 100 milliárdnál kevesebb fogyott a papírból.

Az ÁKK adatai szerint a július 15. és július 19. közötti időszakban 88 milliárd forintért jegyzett a lakosság az új állampapírból, így a június eleji indulás óta ez az első olyan hét, amikor nem érte el a 100 milliárd forintot a MÁP+ jegyzése. 

A múlt heti összeggel összesen már 1323 milliárd forint fogyott a szuperállampapírból. 

Forrás: portfolio.hu

Az majd a következő hónapok részletes adataiból derül ki, mennyi volt ebből az új értékesítés. Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a teljes értékesítés nagyjából fele más állampapírok eladásából származott, az adósságkezelő júniusi adatai alapján az 1100 milliárd forintos teljes eladás mellett 580 milliárddal nőtt a lakossági állampapírok állománya. 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11000 milliárd forintot. 

Forrás: portfolio.hu

2019 júniusának végén a lakossági állampapírok állománya elérte a 8217,6 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárd forinttal haladja meg a 2018 végi értéket. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11000 milliárd forintot. Az ÁKK az első félévben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, mely közel 70 százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek. 

A második negyedévben a hozamkövető BMÁP-ból nettó 3,1 milliárd forint, a kétéves 2MÁP-ból nettó 170,9 milliárd forint, az egyéves 1MÁP-ból nettó 204,9 milliárd forint, a féléves FMÁP-ból pedig nettó 41,9 milliárd forint távozott. 

Forrás: portfolio.hu

Egyébként nem csupán a lakossági állampapírok piacán figyelhető meg a MÁP+ elszívó hatása, a befektetési alapok júniusi vagyoncsökkenése is részben az új állampapír megjelenésével magyarázható. 

Ha feltételezzük, hogy az összes pénz MÁP+-ba ment (ami nem reális elképzelés teljes egészében, de jelentős tényező), a júniusban MÁP+-ba áramló vagyon körülbelül 20%-át a befektetési alapokból kivont források adták. 

Forrás: portfolio.hu
 
portfolio.hu

 

h i r d e t é s