h i r d e t é s

Ismét nagyot fejlődött Esztergom, ciklusokon átívelő túlmozgások

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ismét nagyot fejlődött Esztergom, ciklusokon átívelő túlmozgások

2023. március 26. - 14:07

Olyan abszurdumok következnek Esztergomból, amelyeket fejlesztésnek kommunikálnak, másrészt releváns rájuk a kalsszikus idézet: "olyan vicces, mint rácsos ablak egy tengeralattjárón".

Önkormányzati fejlesztések a közelmúltból

Valamikor a héten új forgalomirányító eszközöket telepítettek az egyik esztergomi lakótelepre.
Szükség volt a míves lezárók telepítésére, mert ugyan a magyar ember tud írni és olvasni, rengeteg szabályt és a táblákat is ismer. Csak éppen az írt és jelezett tiltást nem igazán tartja be.

Az önkormányzat lépett és fizikai korlátozást telepített a szabályok be nem tartása miatt. Nem baj, majd a mentők sétálnak, ahogy a kukások is. A futárok meg majd megállnak, ahol tudnak és a címre tartva a csomaggal extra kardió-edzéseket is tarthatnak.

Amúgy is csak kapkodom a fejem, hiszen az intermodális csomópont építésekor számtalanszor elmondtuk, hogy nem jó helyre épül a korábbi alpolgármester által csak „csodaként” emlegetett buszpályaudvar és vasútállomás. Ráadásul a parkoló is kicsi lesz.

Nem kellett ahhoz tudományos fokozat, hogy belássuk, tényleg kicsi lett a vasútkorszerűsítéssel párhuzamosan kialakított parkoló és ennek okán mindenhol autók parkoltak környéken. Ezt pedig a lakótelepen élők nem annyira kultiválták, mert az elmúlt 30-40 évben megszokták, hogy parkolhatnak a házaik előtt.

Ezt a problémát is sikeresen megoldotta a Dunakanyar Fővárosának önkormányzata, hiszen a nyomokban aszfaltot tartalmazó utcában fizetős parkolóövezetet alakítottak ki. Ezzel egy utcával sikeresen odébb tolták a vonattal utazni szándékozók P+R szokásait.

De térjünk vissza a környezetével semennyire sem harmonizáló tiltó eszközökhöz. Ezeken az izéken látszik, hogy csak bizonyos fokú kulturáltság és lelkiismeret fogja a helyén tartani őket.

Amúgy a tiltott szakasz nincs húsz méter és a két térköves megoldás között megmaradt a jó öreg bitumen – hiába, na a térkövek számát a 90 centiméter szélességű járdákra matekolták ki, ezt a 2,5-3 méter szélességű szakaszt már nem adta ki a költségvetés. De ez is mindegy, mert az itt élők többsége döntően olyan képviselőt szokott választani, aki nem erre lakik, de legalább fideszes.

Az önkormányzatnak az ilyen túlmozgásos megoldások helyett inkább azon kellene gondolkoznia, hogy a képen látható tábla miként tölthetné be a funkcióját.

De ezen sem csodálkozunk már, mert bizony ez a fejlesztés is olyan esztergomi. Remekül illeszkedik

Hogy csak a közelmúlt túlmozgásos fejlesztéseit említsük. Marad az örök kérdés, miért?