h i r d e t é s

Izrael klinikai tesztekkel igazolta a Pfizer-vakcinák hatékonyságát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Izrael klinikai tesztekkel igazolta a Pfizer-vakcinák hatékonyságát

2021. május 08. - 09:19

 

Igen magas hatékonyságot ért el a vakcina, a brit mutánssal szemben.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

A klinikai tesztek eredményénél is magasabb mértékben, 96,5 százalékos hatékonysággal előzi meg Izraelben a Pfizer vakcinájának két adagja a koronavírussal való megbetegedést – derült január 24. és április 3. között gyűjtött adatokból. Ebben az időszakban a fertőzések túlnyomó többségéért a brit variáns volt a felelős – írja a Sky News. Április elejére a 16 év fölötti izraeliek 72 százaléka, a 65 év fölöttieknek pedig 90 százaléka kapta már meg mind a két adagot az oltásból.

Az oltás egyetlen adagja a következő eredményeket produkálta:

  • 58% védelem a megfertőződés ellen,
  • 76% védelem hospitalizációval szemben,
  • 77% védelem elhalálozással szemben.

Két adag után a 16 évnél idősebb népesség körében így teljesített az oltás:

  • 96,5% védelem a megfertőződés ellen,
  • 98% védelem hospitalizációval szemben,
  • 98,1% védelem elhalálozással szemben.

Ezeket az eredményeket két héttel a második oltás beadását követően éri el a vakcina. Az idős, 85 év fölötti lakosság körében majdnem ugyanilyen jól teljesített az oltás: a megfertőződéssel szembeni hatékonyság 94,1 százalékos, a hospitalizációval szembeni 96,9 százalékos, a halálozással szembeni pedig 97 százalékos két adag után.

Izrael a világ leggyorsabb immunizálási programját hirdette meg, melynek eredményeképp a januári napi több mint 10 ezer frissen felfedezett koronavírusos esettől eljutottak addig, hogy májusban már csak napi hetven körüli a frissen felfedezett esetek száma.

Sharon Alroy-Preis, az izraeli egészségügyi minisztérium szakembere, a tanulmány vezető szerzője elmondta, Izrael mint a legnagyobb arányban beoltott lakossággal rendelkező ország egyedülálló lehetőséget biztosít a vakcina hatékonyságának feltárására és a vakcinázási program közegészségügyre gyakorolt szélesebb körű hatásainak megfigyelésére.

"Eddig a világon egyetlen ország sem tudta leírni az országos koronavírus elleni oltási kampány országos közegészségügyi hatásait. Ezek a meglátások rendkívül fontosak, mert bár még mindig jelentős kihívásokat kell leküzdeni, valódi reményt adnak arra, hogy a koronavírus elleni vakcinázás végül lehetővé teszi a világjárvány megfékezését."

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy fontos felvenni az oltás második adagját, mivel az jelentősen megemeli a védettség szintjét.

Ezen egy második emlékeztető oltás csak tovább fog javítani. Luis Jodar, a Pfizer vakcinákért felelős alelnöke szerint minél több adatra van szükség a vakcina hatékonyságáról a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen, valamint arról, hogy milyen szintű védelmet nyújt az időseknek.

"A vakcina hosszú távú hatékonyságát vizsgáló kutatás végső soron létfontosságú szerepet fog játszani a világjárvány leküzdésében" – mondta. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s