h i r d e t é s

Jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs eszközöket telepít győrben a magyar közút

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs eszközöket telepít győrben a magyar közút

2020. október 05. - 09:01

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Európán belül is élen jár a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében. 

Forrás: Magyar Közút / Instagram

A társaság nemrégiben újabb úgynevezett C-ITS útmenti adó-vevő berendezéseket, vagyis Road Side Unit (RSU) eszközöket szerzett be és telepít majd Győr 10 csomópontjába, a C-Roads projekt keretein belül. Az eszközök információt nyújtanak a jelzőlámpás csomópontokban az adatok fogadására képes gépjárművel közlekedők számára a biztonságos és hatékony átkeléshez. Például a jelzőlámpa fázisterv adatai alapján jelzik a piros jelzésből még hátralévő időt vagy a zöldhullám elérése érdekében javasolt sebességet.

A társaság korábban már telepített ilyen eszközöket az M0-ás autóúton és az M1-es autópályán. Az M1-es autópályán korábban üzembe helyezett berendezések korszerűsítése és a kísérleti szakasz bővítése mellett az M7-es autópályán is megjelennek ilyen eszközök várhatóan idén év égéig. Ezen kívül Győr lesz az első hazai település, ahol az előzetes ütemtervek szerint október végére jelzőlámpákkal szabályozott kooperatív rendszert építenek ki hosszabb szakaszon a még biztonságosabb közlekedés érdekében. Az eszköz előnyeit egyelőre csak azok a sofőrök tudják majd kihasználni, akik gépjárműve képes ilyen adatok fogadására. A sofőr a fedélzeti, központi kijelzőjén kaphat információt haladás közben a csomópontok előtti sebességajánlásról, a zöld jelzésig még hátralévő időről, illetve arról is, ha ő vagy mások a piros jelzés ellenére behajtanak egy kereszteződésbe, ezzel potenciális veszélyhelyzetet okozva.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. külföldi együttműködési megállapodásain keresztül, a ZalaZONE tesztpályával, valamint a BME Gépjárműtechnológia Tanszékével együttműködve a fentieken túl számos más hasonló, jövőbe mutató fejlesztést tesztel éles környezetben is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs eszközöket telepítünk Győrben Társaságunk Európán belül is élen jár a jármű és infrastruktúra közötti kommunikációs technológiák tesztelésében és kiépítésében. Nemrégiben újabb, úgynevezett R-ITS, vagyis Road Side Unit (RSU) eszközöket szereztünk be és telepítünk hamarosan Győr 10 csomópontjába. A cél, hogy információt nyújtsunk az úthasználók számára a jelzőlámpás csomópontokban a biztonságos és hatékony átkeléshez, például a jelzőlámpa fázisterv adatai alapján a piros jelzésből még hátralévő idő vagy a zöldhullám elérése érdekében javasolt sebességről. Azon új gépjárművek, amelyek ilyen adatok fogadására képesek, azok a fedélzeti, központi kijelzőjükön kaphatnak információt haladás közben a csomópontok előtt sebességajánlásról, a zöld jelzésig még hátralévő időről vagy egyéb veszélyhelyzetekről. Ehhez hasonló eszközökből 13 darab már található az M0-s autóúton, az M1-es autópályán a 2015-ben telepített eszközöket cseréltük le még modernebbekre és ezek lesznek október végén az első, lakott területen belül kihelyezett berendezések. A külföldi együttműködési megállapodásainkon keresztül, a @zalazone projekttel együtt dolgozva és a @bme_automated_drive_lab csapatával kooperálva számos más hasonló, jövőbe mutató fejlesztést tesztelünk éles környezetben is. #magyarkozut #kozut #kozutkezelo #croads #cits #rits #rsu #gyor #autopalya

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés,


 

Kommentek

h i r d e t é s