h i r d e t é s

Jó időzítéssel érkeztek a milliók Giró-Szász András volt cégéhez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Jó időzítéssel érkeztek a milliók Giró-Szász András volt cégéhez

2017. augusztus 24. - 12:57

 

Minden bizonnyal még azelőtt dőlt el, hogy több tízmilliós állami megrendelést kap az egykori kormányszóvivő korábbi vállalata, a Strategopolis Kft., hogy Giró-Szász András kiszállt a cégből. - írja a Magyar Nemzet

Forrás: MTI

A társaság ráadásul annak a Miniszterelnökségnek végezhet munkát, amely több ízben is alkalmazta Giró-Szászt: 2011 és 2014 között miniszterelnöki biztos, 2014-től pedig közel egy évig kormányzati kommunikációért felelős államtitkár volt a tárcánál.

A Strategopolis az uniós támogatási folyamatok tervezett átalakításához nyújt szakértői segítséget a Miniszterelnökségnek. Ennek keretében monitorozni fogják az EU-s források felhasználását és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer tevékenységét, de vizsgálják majd azt is, teljesül-e a Nemzeti reform program. Mindezt nettó 84 millió forintért, ilyen ajánlattal nyerte el ugyanis a feladatra kiírt közbeszerzést a vállalat. A cégnek nem volt nehéz dolga, hiszen rajta kívül más nem adott be ajánlatot.

Bár a közbeszerzés összegzését csak a napokban tették közzé, Giró-Szász András pedig már februárban kiszállt a cégből, vélhetően azonban az eladás időpontjában már sejteni lehetett, hogy a Strategopolis lesz a befutó a Miniszterelnökség közbeszerzésén. A tendert ugyanis még 2016 végén írták ki, a jelentkezési határidő pedig január 20. volt. Mivel végül a társaság konkurens nélkül húzta be a megbízást, nem lenne meglepő, ha a volt szóvivő már annak tudatában értékesíthette volna a céget, hogy azt a nem túl távoli jövőben egy elég nagy összegű megrendelés gazdagítja majd.

A biztosra vehető megbízás jelentőségét az adja, hogy egy adásvételi tranzakció során nyilván ezt is beárazzák a felek. Vagyis ha már az ügylet előtt tudták, hogy számíthatnak a munkára, Giró-Szász András jóval többet kaphatott a cégben általa birtokolt 70 százalékos pakettért, mint a „behúzott” pályázat ismerete nélkül. A 84 milliós bevétel ráadásul véletlenül sem elhanyagolható a társaság életében: 2016-ban például a teljes éves forgalom nem érte el ennek a négyszeresét, igaz, nem az előző esztendő volt a Strategopolis legerősebb éve. Más kérdés, hogy a cég még ebben a „viszonylag gyenge” évben is elég magas profitrátával dolgozott: a bevétel több mint harmada volt az adózott nyereség.

Visszakanyarodva a közbeszerzésekre: nem ez volt az első nagyobb megbízása a Miniszterelnökségtől vagy az azt vezető miniszterhez köthető egyéb szervezetektől a Strategopolisnak. Még 2015-ben kaptak 140 millió forintot a tárcától szintén fejlesztéspolitikához köthető feladatokra, úgy, hogy a munkát három részre osztották, de – annak ellenére, hogy itt szép számmal indultak konkurensek – végül mindent a társaság nyert el.

A Miniszterelnökségen túl előszeretettel foglalkoztatta a vállalatot Hódmezővásárhely, s dolgoztak két minisztériumnak és a Fidesz-frakciónak is.

 

Szerző: Jandó Zoltán / mno.hu


 

h i r d e t é s