h i r d e t é s

Jogerős: Bayer Zsolt felesége a vérellátó szolgálat vezetőjeként titokban adott el vérplazmát a multiknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jogerős: Bayer Zsolt felesége a vérellátó szolgálat vezetőjeként titokban adott el vérplazmát a multiknak

2022. május 11. - 13:27

 

Bayerné dr. Matusovits Andrea a Válasz Online újságíróját perelte be állításai miatt és vesztett.

Vérplazma - A kép illusztráció! - Forrás: Euronews

Jogerősen is felmentette a bíróság a Válasz Online újságíróját a rágalmazás vétsége miatt indított magánvádas eljárásban, amelyet a „Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát” című cikk miatt indított Élő Anita ellen Bayerné dr. Matusovits Andrea – írja a portál.

Az ügy alapját az szolgáltatta, hogy a Válasz Online munkatársa a magyarországi vérplazmaüzletről akart írni és ezzel kapcsolatban derítette ki, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat vezetője, Bayerné dr. Matusovits Andrea, az ismert jobboldali publicista, Bayer Zsolt felesége titokban árusítja multicégeknek a vérplazmát úgy, hogy a jogszabályok előírásával szembemenve sem versenyt nem hirdetett a plazmakészletre, ráadásul a világpiacinál alacsonyabb áron kínálta azt. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket és azok módosításait Bayerné titkolni igyekezett a sajtó elől és azokat a Válasz Online kérésére sem adta ki.

A bíróság első és másodfokon is arra a megállapításra jutott, hogy a portál cikkében megjelent információk megfelelnek a valóságnak, így a Bayerné által indított rágalmazási magánvádas keresetet elutasították, mivel a törvényszék álláspontja szerint ugyan a cikk a tényállításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására”, de „nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul”.

Az eljárás során egyébként Bayerné azt is kifogásolta, hogy Bayernéként hivatkozott rá a Válasz Online és itt a bíróság kénytelen volt megállapítani, hogy az újságíró jogszerűen járt el, mivel Bayernét tényleg Bayernének hívják.

A portál cikke nem maradt hatástalan: az Országos Vérellátó Szolgálat a megjelenése után mégis tendert írt ki a vérplazma értékesítésére, amelynek révén az eredetinél magasabb áron adják el a nemzeti vérkincs részét képező életmentő alapanyagot – írják. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s