fbpx Jön az állami támogatás mosógép- és hűtővásárláshoz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Jön az állami támogatás mosógép- és hűtővásárláshoz

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Jön az állami támogatás mosógép- és hűtővásárláshoz

2018. november 06. - 14:50

 

Így válasszunk igazán energiatakarékos készüléket.

Illusztráció: MTI Fotó: Balázs Attila

A dél-alföldi régióban november 7-én 10 és 14 óra között nyújthatóak be azok a pályázatok, amelyek nyertesei az Otthon Melege Program keretéből juthatnak 25-45 ezer forint, vissza nem térítendő támogatáshoz, hogy korszerű készülékekre cserélhessék le elavult hűtőiket, fagyasztóikat vagy mosógépeiket.

Dél-Alföldön a rendelkezésre álló keretösszeg 255,6 millió forint. Az óriási érdeklődés miatt várhatóan hamar kimerül ez a keret, de állami támogatás nélkül is igencsak pénztárcabarát döntés energiatakarékos készülékeket vásárolni. Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel ugyanis évente több tízezer forint spórolható meg a rezsiszámlákon, így belátható időn belül behozzák az árukat.

Energiatakarékosság

Ha Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása, a korszerűtlen mosógépek cseréjével pedig további több mint negyedmillió tonnás eredményt lehetne elérni a CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint.

A korszerűtlen készülékek lecserélése nem csak klíma-, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen a beruházás néhány év alatt megtérül. A tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet.

Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik

 — hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is. A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék.

Egy új mosógépet választva tehát — a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente

 — húzták alá az LG szakértői.  

Energiatakarékosat, de milyet?

A legkorszerűbb hűtők ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek. Ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A szinte zajtalan üzemelés talán azoknak lehet a legfontosabb, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

A mosógépek esetében szintén a hagyományos meghajtásnál tartósabb ún. inverteres Direct Drive motorral szerelt készülékeket ajánlják a szakértők. Bár belépő szintű mosógépet már 60 ezer forint alatt is vásárolhatunk, de ha olyan eszközt szeretnénk, ami hosszú éveken társunk lesz a házimunkában, inkább a 100 ezer forintnál kezdődő középkategóriás gépek közül válasszunk.

Okos részletek a könnyebb hétköznapokért

Ha fagyasztóval kombinált hűtőt szeretnénk, érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél ugyanis sem a normál hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk. Szintén praktikus, ha variálható, összehajtogatható belső polcrendszer segíti a nagyobb edények elhelyezését. Az ételek hosszabb ideig maradnak frissen az ún. NatureFRESH rendszer segítségével, amely minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket.

A mosógépek esetében hasznos extra funkció az ún. TurboWash megoldás, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkentheti a mosási időt. Ez természetesen nem megy a hatékonyság rovására: éppúgy megtakarítunk vele energiát és vizet azonos végeredmény mellett, mint ha pl. kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. Szintén a takarékosságot szolgálja, hogy a fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, hogy aztán kikalkulálja, pontosan mennyi víz szükséges az adott mosáshoz.

A Steam megnevezéssel jelölt gőzfunkció is rendkívül hasznos: a gőz erejével sokkal hatékonyabban tisztíthatjuk ruháinkat, mialatt maximálisan óvjuk is a textíliát a mosás során. Ráadásul a gőz segítségével a ruhákban, plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százaléka is eltávolítható, ami a kisgyermekeseknek különösen hasznos funkció. Jól jöhet, ha szárítóval egybeépített mosógépet választunk, ez a helyszűkében lévőknek igazán ideális, hiszen nem kell sem külön szárítógépet vásárolniuk, sem a ruhaszárító állvánnyal bajlódniuk.

 

 


 

h i r d e t é s

Kommentek