h i r d e t é s

Jövő júliustól még inkább megéri nyugdíj mellett dolgozni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Jövő júliustól még inkább megéri nyugdíj mellett dolgozni

2019. december 14. - 06:12

 

Magyarországon sok vállalkozás és állami tulajdonú cég küzd számottevő munkaerőhiánnyal. - írja a Portfolio

A kép illusztráció! - Forrás: nyugdijguru.hu

A munkáltatók mára felismerték, hogy a munkaerőhiány csökkentésének egyik lehetséges módja a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, melyet egyrészt a munkaerő kereslet motivál, másrészt a közteherfizetést szabályozó jogszabályok kedvező irányba történő változásai is ösztönöznek.

A saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteherviselés szabályaiban 2019. január 1-jétől jelentős változás állt be. Januártól a nyugdíjasok – a Munka Törvénykönyve szerinti - munkaviszonyban történő foglalkoztatása nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt. A jelentős változás érintette a nyugdíjas munkavállaló járulékfizetését és a munkáltató adófizetési kötelezettségét is.

A nyugdíjas munkavállaló esetében ez azt jelenti, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme után csak 15 % személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik, miközben a munkáltatónak a nyugdíj melletti munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozók munkabére után nem keletkezik további közteherfizetési kötelezettsége.

A munkavállalóra nézve ez azt jelenti, hogy minden megkeresett 100 forint bérből 85 forintot tud hazavinni, míg a foglalkoztatónak a bruttó 100 forint kifizetése ténylegesen 100 forint költségbe kerül.

Mindez aktív (nem nyugdíjas) munkavállaló esetében úgy számszerűsíthető, hogy a megkeresett bruttó 100 forint bérből nettó 66,5 forintot vihet haza, míg a munkáltatónak a béren felül további 19,5 forint (17,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás) fizetési kötelezettsége keletkezik. A nyugdíjas munkavállaló foglalkoztatása tehát a munkáltatónak 17,5%-kal kevesebb kiadással jár, ami már jelentősnek minősül.

További kedvező fordulat várható 2020. július 1-jétől a nyugdíjasok foglalkoztatásához kapcsolódó közteher fizetési kötelezettség területén, miszerint a saját jogú nyugdíjas személy nem lesz biztosított, így a nyugdíj mellett létrejött jogviszonyban (például megbízási jogviszonyban, társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban, közalkalmazotti, köztisztviselői ) végzett munkával szerzett díjazás is mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól.

Ennek következtében a nyugdíjas magánszemélynek bármilyen jogviszonyból származik jövedelme, úgy az után csak 15 % személyi jövedelemadót kell megfizetnie.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s