h i r d e t é s

Karácsony Gergely a jövő héten hozza nyilvánosságra a fővárosi antitest-eredményeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsony Gergely a jövő héten hozza nyilvánosságra a fővárosi antitest-eredményeket

2021. július 09. - 19:15

A fővárosi önkormányzat által indított ingyenes antitest-vizsgálatra pillanatok alatt betelt minden hely, a héten megkezdték a méréseket. Az elképesztő érdeklődés a félrevezetett, kínai vakcinával oltott idősek jogos aggodalmával lehet arányos.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Minden várakozást felülmúló az érdeklődés a fővárosi önkormányzat által indított ingyenes antitest szint tesztelési lehetőség iránt. A Fővárosi Idősügyi Tanács kérésére az eredetileg tervezett ezer tesztet megduplázták. De a második ezer hely is betelt alig egy és negyed óra alatt - mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a mai háttérbeszélgetésen. A politikus egyúttal mindenkit megnyugtatott, hogy a napokban a kerületek többségében is elérhető lesz az ingyenes teszt, így aki a fővárosi időpontokról lemaradt, ott még beférhet a keretbe.

Budapesten a főváros kezdeményezésére összesen 20 ezer teszttel mérik meg a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjét. A kerületek közül csak a kormánypárti vezetésű V., XVI. XVII. és a XXI. nem csatlakozott a programhoz, Soroksár időközben jelezte, hogy mégis részt venne benne.
A főváros eddig 637 tesztet végzett el, az első ezer teszt eredménye a jövő hét közepére lehet meg, akkor be is mutatják majd.

A programban való részvétel önkéntes, a résztvevőktől viszont azt kérik, hogy jelöljék meg, hogy melyik oltásból kaptak, megkapták-e mindkettőt, illetve adják meg a második időpontját. Az eredményről mindenkit e mailben értesítenek. A főváros a 20 ezer teszt elvégzése és értékelése után anonimizált, összesített adatokat kap majd, amelyből azonban le lehet vonni az oltások hatékonyságára vonatkozó következtetéseket – tette hozzá Kiss Ambrus.

Mint mondta a fiatalabb korosztályban is érezhető az igény az oltás hatékonyságának ellenőrzésére, de a főváros nem készül a korhatár leszállítására, az általános tesztelés ugyanis kormányzati feladat lenne. A főpolgármester-helyettes némiképp ijesztőnek tartja, hogy ennyire sokan bizonytalanok abban, hogy az oltás megvédi-e őket a betegségtől. A társadalom közbizalomra épül, veszélyes játék ezt megingatni, márpedig a kormány titkolózása éppen ezt eredményezi. A várható negyedik hullámra éppen a tényekkel való szembenézés lehet a legjobb felkészülés – jelentette ki Kiss Ambrus. (nepszava.hu)