h i r d e t é s

Karikó Katalin szerint teljesen félrevezető a kormány által közzétett vakcinahalálozási statisztika

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Karikó Katalin szerint teljesen félrevezető a kormány által közzétett vakcinahalálozási statisztika

2021. április 26. - 08:34

 

Mi is beszámoltunk tegnap arról, hogy a kormány közzétette, a koronavírus-vakcinával másodszor is oltottak körében hányan haltak meg Magyarországon, és hányan kapták el a betegséget.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutató, a Pfizer/BionTech vakcina egyik fejlesztője szerint a közzétett adatokból nem kellene messzemenő következtetéseket levonni, azok ebben a formában teljesen félrevezetők.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutató kulcsszerepet játszott a Pfizer/BionTech mRNS vakcinájának kifejlesztésében, mely az első koronavírus-vakcina volt a világon, és amelyből a legtöbb vakcina érkezett Magyarországra.

Tegnap a kormány a Facebookon osztott meg egy táblázatot, amelyből kiderült, a második oltásukon is átesettek körében milyen arányban fertőződtek újra az emberek április 20-ig, és hányan haltak bele a koronavírus okozta betegségbe.


Forrás: Magyarország Kormánya Facebook

A Pfizerrel oltottak körében 100 ezer oltásra 32 halálozás jut, a Szputnyik esetében ez a szám 1, ebből első ránézésre könnyen arra a következtetésre lehet jutni, hogy a Pfizer vakcinája "rosszabb".

Azonban a közzétett adatokból ebben a formában nem derül ki, hogy melyik vakcina jobb vagy rosszabb.

A KÖZZÉTETT TÁBLÁZAT ALAPJÁN NEM LEHET MEGMONDANI, HOGY MELYIK VAKCINA VÉD JOBBAN A KÓRHÁZBA KERÜLÉSTŐL VAGY A HALÁLOZÁSTÓL, MERT AZ ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁG SEMMILYEN KÖVETELMÉNYÉNEK NEM FELELNEK MEG AZ ADATOK.

Karikó Katalin Facebook-posztban reagált a megjelent táblázatra, gyakorlatilag ugyanazokat az érveket sorolja fel, melyekről mi is írtunk. Szerinte "sajnálatosan lemaradt a táblázatból az az információ, hogy hány évesek voltak az elhunytak, ezt kötelező lett volna feltüntetni egy ilyen közleményben."

Karikó Katalin úgy gondolja, "a betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ."

Íme a teljes poszt:

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s