h i r d e t é s

Kásler Miklós kitüntette a nyíltan antiszemita írót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kásler Miklós kitüntette a nyíltan antiszemita írót

2019. március 13. - 06:24

 

Miatta Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Szabó Magda, Esterházy Péter és Konrád György is kilépett a Magyar Írószövetségből.

Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Babérkoszorú Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából.

A 444 vette észre, hogy március 15. alkalmából Kásler Miklós nemcsak Dózsa Lászlónak adott át kitüntetést, hanem Döbrentei Kornélnak is, aki a Magyarország Babérkoszorúja díjat vehette át az  az emberi erőforrások miniszterétől. Ez azért meglehetősen visszatetsző, mert Döbrentei Kornél József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt az, aki 2004-ben tartott egy antiszemita kiszólásokkal tűzdelt beszédet a Tilos Rádió előtt, amelyben kiállt „a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború” és „a magyarság erkölcsi holokausztja” ellen, amelyet szerinte „álpróféták, álruhában, álorcában” vezényelnek, és „csak a szakálluk a valódi”.

Tizenöt évvel ezelőtt a két kiszólásból hatalmas botrány lett, azután pedig, hogy a Magyar Írószövetség nem volt hajlandó elhatárolódni Döbrentei Kornéltól, több mint 160 író – köztük Nádas Péter, Parti Nagy Lajos, Szabó Magda, Esterházy Péter és Konrád György – elhagyta a szervezetet. Döbrentei Kornélról akkor már tudni lehetett, hogy antiszemita nézeteket vall, 2001-ben ugyanis a Vasárnapi Híreknek azt nyilatkozta:

– A kommunista bűnöket szemlélve a magyarországi zsidóság nem éppen a nyájas honszerető népréteg szerepében tűnik fel

A díjat most az Orbán-kormány  közleménye szerint a magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként kapta.

168ora.hu


 

h i r d e t é s