h i r d e t é s

Kényszeriskoláztatják a hatéves gyerekeket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kényszeriskoláztatják a hatéves gyerekeket

2019. augusztus 05. - 11:30

 

Nem mondták meg a szülőknek, kitől kérhető halasztás 

A kép illusztráció! - Forrás: Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A nyár utolsó parlamenti ülésnapján fogadta el a fideszes többségű országgyűlés a köznevelési törvény módosítását, amely kimondta, hogy minden hatéves gyereknek iskolába kell mennie, ha a szülő nem kérvényezi, hogy még egy évet óvodában maradjon a gyermek. Csakhogy a jogszabály mélyen hallgat arról, hogy kihez is kellene ezt a kérvényt benyújtani – derül ki a Népszava cikkéből.

A törvény szerint 2020-ban azt a gyereket is iskolába kellene íratni, aki augusztus 31-én tölti be a hatodik életévét, ilyen esetekben pedig az iskolaérettség még kérdőjeles lehet – erről nyilatkozott a lapnak egy szülő, aki viszont nem tudja, hogy hova forduljon.

A Szülői Hang nevű érdekegyeztető fórum képviselője, Miklós György szerint az is nehézséget jelent, hogy a szülőknek januári határidóvel – tehát az áprilisi hagyományos iskolaválasztási határidő előtt – kell benyújtaniuk a kérelmeket, ami még korai lehet sok családnak, hogy döntést hozzon a gyerekről. Hozzátette, hogy ha a törvényben csak megemlített, de ténylegesen a bírálatra nem megjelölt Oktatási Hivatalhoz kell majd a kérelmeket beküldeni, abból gondok adódhatnak. Megtörténhet, hogy ezres nagyságrendben kell majd központilag feldolgozni a kérelmeket, ami nem kedvez a gördülékeny eljárásnak. A szakmai döntés elvileg megköveteli, hogy a gyereket is megvizsgálják, de egyelőre nem látni, erre hogyan lesz mód. (168ora.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s