h i r d e t é s

Két polgármester is segített külföldieknek hamis magyarországi lakcímhez jutni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Két polgármester is segített külföldieknek hamis magyarországi lakcímhez jutni

2019. június 06. - 10:22

 

Az önkormányzati dolgozók az adminisztrációban és a toborzásban segítettek.

Lakcímkártyák - a kép illusztráció! - Forrás: MTI

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt tizenhat személlyel szemben, akik Csongrád Megye két településén 2012-2015 között segítettek abban, hogy külföldi lakóhelyű, honosított magyar állampolgár valótlan magyar lakcímre jelentkezhessen be- írja az MTI. Az érintetteket 59 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják. 

A vád szerint 2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. Ebben segített nekik a két település polgármestere és két önkormányzati dolgozó is. 

Az egyik település polgármestere tizenegy valótlan lakcímbejelentésnél szállásadóként tüntette fel magát, míg a másik település polgármestere tíz esetben rábeszélt egy másik vádlottat arra, hogy írja alá a bejelentő lapokat szállásadóként.

A két önkormányzati dolgozó az adminisztrációban segítkezett, beszerezték a lakcímbejelentő lapokat, segítettek a kitöltésében, benyújtásában, és olyanokat toboroztak, akik vállalták, hogy fiktív szállásadóként a lakcímbejelentő lapokat aláírják. Az egyik önkormányzati dolgozó tizenkét esetében szállásadóként is feltüntette magát. A többi vádlott szállásadóként írta alá a fiktív lakcímbejelentési lapokat.

A vád szerint az egyik településen összesen 52, míg a másik településen 90 külföldön élő magyar állampolgár lakóhelyének valótlan bejegyzésében működtek közre.

Az ügyészség két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetés, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel, szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátás alkalmazását indítványozta. A külföldi lakóhelyű magyar állampolgárokkal szemben az ügyészség megrovást alkalmazott - tudatta a helyettes szóvivő. (MTI)


 

h i r d e t é s