fbpx Kétszáz hagyományőrző idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a hétvégén | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kétszáz hagyományőrző idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a hétvégén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kétszáz hagyományőrző idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a hétvégén

2021. július 26. - 12:06

 

Tizennégy hagyományőrző egyesület mintegy kétszáz tagja idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a Gyulai Végvári Napokon július 30. és augusztus 1. között - tájékoztatta a szervező Erkel Ferenc Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-t.

Forrás: Szállás.hu

A hétvégén, a harci jelenetek újra játszása mellett, idén is felidézik a török kori Gyula hangulatát - írják a közleményben. A látogatók benézhetnek a vár tövében táborozó hagyományőrző egyesületek sátraiba, megismerhetik hogyan öltöztek, mit ettek, és éltek közel ötszáz éve. A hagyományőrző csoportok látványos fáklyás felvonulást tartanak, hadijátékot játszanak csatajelenetekkel, várostrommal; zenélnek, korhű kellékekkel bemutatják a tábori életet, a török hódoltság meséit és a korabeli mesterségeket.
    1566 nyarán mintegy 30 ezer fős oszmán sereg ostromolta a mintegy 2600 keresztény katona védte gyulai várat. A magyar hadtörténetben példátlanul hosszúra nyúlt ostromnak Kerecsényi László várkapitány és Pertev pasa, Szulejmán sógora megállapodása vetett véget: a várbeli készletek fogyása és a kitörő vérhas járvány miatt, szabad elvonulás fejében adta át a várat a magyar hadvezér. A törökök azonban megtámadták a kivonuló sereget, az emberek többségét megölték vagy fogságba hurcolták. Kerecsényit láncra verték, előbb a szigetvári török táborba, majd Nándorfehérvárra vitték, ahol kegyetlenül megkínozták és néhány hónapnyi rabság és kiszabadításának eredménytelen kísérletei után végül kivégezték.
    Bár a maga korában Kerecsényi tette árulásnak számított, a történettudomány ma már másként tekint rá.
    Az ingyenes programsorozaton a többi között bemutatót tart Mónus József történelmi cél- és harci távlövő íjász, többszörös világbajnok, Hunyadi Mátyás korának kultúráját és hadtörténetét pedig a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság mutatja be.
    A Gyulai Végvári Napok részletes programja megtalálható a www.gyulavara.hu és a www.gyulakult.hu oldalakon. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s