h i r d e t é s

Kiderült, miért szavazták le Karácsonyék a 3-as metró klímáját

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kiderült, miért szavazták le Karácsonyék a 3-as metró klímáját

2020. február 27. - 17:45

 

Nem a pénzhiány a gond, műszaki akadály miatt mondtak le a metrókocsik légkondicionálásáról - legalábbis egyelőre.

Felújított metrókocsik - Forrás: MTI

Hat- tízmilliárd forintba kerülne összesen 3-as metró felújított szerelvényeinek klimatizálása; erre lenne és lesz is pénz, abban a pillanatban, hogy elhárítjuk a munka műszaki akadályait – mondta el szerdán Karácsony Gergely.

El sem bírnák a légkondi súlyát

A főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után tartott gyors sajtótájékoztatót, ahol válaszolt az újságírók kérdéseire. Mint elmondta,

Jelenleg szinte lehetetlennek tűnik a Metrowagonmash által felújítás címén újragyártott metrókocsik légkondival való felszerelése, az orosz vagonok ugyanis el sem bírnák a klímagép súlyát.

A BKV illetékesei azonban már keresik a megoldásokat. Ezért, és nem anyagi okok miatt szavazta le a a Fővárosi Közgyűlés a  Fidesz metróklímára vonatkozó módosító javaslatát– fejtegette Karácsony, aki meglehetősen dühösen reagált arra, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kormányinfó során szállt bele a metróklíma ügyében a fővárosba. 

Mindez másként történt volna, ha Budapest korábbi vezetése nem a felújítást, hanem az új metrók beszerzése támogatja, vagy ha a tenderből nem zárják ki az olcsóbb ajánlatot benyújtó észt vállalkozót, aki eleve klímával látta volna el a kocsikat

– jegyezte meg a főpolgármester, aki kis türelmet kért a budapestiektől: a BKV költségvetésében forrás, a fővárosban politikai akarat is van a munkához. (Arról ugyanakkor sem Karácsony, sem Gulyás nem tett említést, hogy a fővárosnak esélye sem lett volna valóban új metrószerelvényeket rendelni, a kormány ugyanis csak a felújítást támogatta).

Karácsony befejezné a Pannon Parkot

Karácsony Gergely kérdésre kitért az állatkerti Pannon Park ügyére is: emlékeztetett rá, hogy a közgyűlés döntött a túlárazott beruházás felülvizsgálatáról, a vizsgálat végéig azonban nem kellene megalapozatlan számokkal dobálózni az ügyben. „A projekt jelenleg elég rosszul áll, és nekem az a felelősségem, hogy be tudjuk fejezni” - fogalmazott Karácsony, a személyi felelősséget firtató felvetésre pedig azt mondta: mindenkinek, aki közpénzzel bánik, annak felelősséget kell vállalnia munkájáért, úgy Persányi Miklós leköszönő állatkert igazgatónak, mint bárki másnak. 

Hídállásban

A Lánchíd felújításával kapcsolatban is történt némi előrelépés: a kormány ugyan nem ad több pénzt a projektre - maradt a korábban megígért 6 milliárdos keret – de a főváros több mozgásteret kapott a forrás felhasználásával kapcsolatban, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

A kérdésre, hogy végül valóban a kormány által támogatott Galvani-híd, és nem a főváros által preferált Albertirsai-híd épülhet meg Budapesten, Karácsony nem felelt egyértelműen: szerinte mindkettő mellett szólnak érvek, jelenleg pedig a lehetséges hidakhoz kapcsolódó infrastruktúrák tervezése zajlik.  Azt azonban hangsúlyozta, hogy a Határ úti Kiserdőt akkor is megóvják majd a kiirtástól, ha végül a Galvani-projekt lesz a befutó.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s