fbpx Kijev bevatkozással vádolja a magyar kormányt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kijev bevatkozással vádolja a magyar kormányt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kijev bevatkozással vádolja a magyar kormányt

2020. október 26. - 06:38

 

Szijjártó Facebook posztja kihúzta a gyufát az ukrán külügynél.

Helyhatósági választások Ukrajnában - Fotó: Mikhail Palinchak/AP/Euronews

A külügyi közlemény szerint elfogadhatatlan, hogy Szijjártó Péter konkrét személyek támogatására buzdítja a helyhatósági választásokon szavazó kárpátaljai magyarokat.

A tárca arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán közösségi oldalán írt bejegyzésében arra buzdította a kárpátaljai magyarokat, hogy szavazzanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjeire, illetve Babják Zoltán beregszászi polgármesterre.

Az ukrán külügyminisztérium közölte: nem pusztán csalódottak a magyar tárcavezető kijelentései miatt, hanem úgy vélik, hogy ez aláássa a magyar-ukrán tárgyalásokat.

"Ezzel Budapest megerősítette, hogy közvetlenül beavatkozik Ukrajna belügyeibe, és alattomos csapást mért Ukrajna arra irányuló következetes erőfeszítéseire, hogy konstruktív megoldást találjon az ukrán-magyar kapcsolatokban fennálló problémákra." - írja az ukrán külügyminisztérium közleményében. 

Az ukrán külügyminisztérium október 20-án kiadott közleményében már figyelmeztette a magyar tisztségviselőket, hogy kárpátaljai látogatásaik során tartózkodjanak a politikai agitációtól és az ukrajnai helyhatósági választásokba történő beavatkozástól. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s