h i r d e t é s

Kilenc jelölt, köztük öt nő indul a szlovén elnökválasztáson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kilenc jelölt, köztük öt nő indul a szlovén elnökválasztáson

2017. szeptember 29. - 05:20

 

Kilenc jelölt indul az október 22-én esedékes szlovén elnökválasztáson, a jelöltek többsége nő. - írja az MTI

Forrás: The Slovenia Times

Kilenc jelölt indul a szlovéniai elnökválasztáson október 22-én, köztük öt nő – közölte a szlovén nemzeti választási bizottság csütörtökön. A fő esélyes a hivatalban lévő államfő, Borut Pahor, aki függetlenként indul második mandátumáért.

A jelöléseket éjfélig lehetett leadni, a listát csütörtökön zárta le a választási bizottság.

A jelöltek között vannak, akiket pártok indítanak, de vannak függetlenek is. Politikai pártok támogatása nélkül az elnökjelölteknek 5000 aláírást kellett összegyűjteniük az induláshoz, s ez kiváltható volt még 3 parlamenti képviselői és 3000 civil aláírással vagy 10 parlamenti képviselői aláírással. A választási bizottság az aláírások hitelességét is vizsgálta.

A pártvezetők közül csak Ljudmila Novak lép szorítóba az októberi elnökválasztáson az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltjeként.

Az ellenzéki pártok közül még a legnagyobb ellenzéki párt, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) indított jelöltet Romana Tomc európai parlamenti képviselő személyében.

Baloldalon is akad kihívója Borut Pahornak, méghozzá a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) jelöltje, Maja Makovec Brencic oktatási miniszter. A legnagyobb koalíciós partner, a balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amelyet Karl Erjavec külügyminiszter vezet, korábban bejelentette, hogy ők Borut Pahort támogatják.

A parlamenten kívüli pártok közül Suzana Lara Krause a Szlovén Néppárt (SLS), valamint Andrej Sisko az Egyesült Szlovén Mozgalom színeiben méretteti meg magát az elnökválasztáson.

Független jelöltként indult Angelca Likovic nyugalmazott tanárnő, a konzervatív Családért és a Gyermekekért Egyesület jelöltje és két polgármester, Boris Popovic és Marjan Sarec.

A szlovén lapok szerint Borut Pahor a legnagyobb esélyese az elnökválasztásnak, nagy valószínűséggel elnyeri a második ötéves mandátumot, csak az a kérdés, sikerrel jár-e már az első fordulóban. Az államfő 2012-ben még a szociáldemokrata koalíció támogatásával indult a választáson.

Szlovéniában az államfő főként reprezentatív szerepet tölt be, de ő a hadsereg főparancsnoka, valamint magas rangú tisztségviselőket is kinevez, többek között a nemzeti bank elnökét. A kinevezéseket a parlamentnek is jóvá kell hagynia. (MTI)


 

h i r d e t é s