h i r d e t é s

Kína elutasítja az USA vádját, miszerint Vuhanban egy biológiai labor működik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kína elutasítja az USA vádját, miszerint Vuhanban egy biológiai labor működik

2021. január 19. - 06:10

 

Kína hétfőn kifejezetten csípős nyilatkozatban nevezte Mike Pompeo leköszönő amerikai külügyminisztert “Mr. Hazugnak”, majd “összeesküvésnek és hazugságnak” titulálta az amerikai külügy állítását, mely szerint a koronavírus a vuhani biológiai laborból származhatott, valamint összefüggésbe hozható a kínai hadsereggel.

Vuhani Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology, WIV) - minden bizonyíték arra utal, hogy a járvány nem laboratóriumi baleset eredménye. - Forrás: Hector Retamal / AFP / npr.org

Kína egy globális és masszív kritikával szembesült, miután a koronavírus több mint kétmillió ember halálát meghaladó pandémiává nőtte ki magát, pedig az ország vehemensen állította, hogy a járvány a világ több pontján is megjelent egyidejűleg, miközben Kína jelentette az első eseteket.

Az amerikai külügyminisztérium által kiadott legfrissebb dokumentum, melyben ismét megerősítik korábbi állásfoglalásukat, miszerint a vírus egy vuhani laborból származhat, épp egy időben jelent meg a WHO által elrendelt kutatócsoport vizsgálatával, mely csak tovább szította a feszültséget Kína és az USA között.

Hua Chunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője az amerikai dokumentumra hevesen reagálva hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy “a nyilatkozat és a lista tele van összeesküvés-elméletekkel és hazugságokkal, melyek összhangban állnak bizonyos amerikai tisztviselőkkel, akik passzív módon foglalkoztak a járvánnyal, és állandóan másra hárították a felelősséget”, majd hozzátette, a lista csupán az USA egyik újabb “hazugsága”.

Az amerikai dokumentum szerint a Kínai Kommunista Párt több mint egy éve szisztematikusan akadályozta a koronavírus-járvány eredetének átlátható és alapos kivizsgálását, ehelyett inkább hatalmas erőforrásokat fordított csalásra és a dezinformációk terjesztésére. A dokumentumban kitérnek arra is, hogy az amerikai kormány nem tudja biztosan, hogy pontosan mikor és hol kezdett el terjedni a járvány, valamint azt sem állították biztosan, hogy kizárólag a vuhani laboratóriumból származhat.

A dokumentumban továbbá szerepel, hogy az amerikai kormánynak van oka feltételezni, hogy azok a kutatók, akik 2019 őszén betegedtek meg, és a szezonális betegségekhez hasonló tünetekkel rendelkeztek, még bőven a járvány első hivatalosan regisztrált esete előtt elkapták a koronavírust.

Shi Zhengli, a Vuhani Virológiai Intézet (Wuhan Institute of Virology, WIV) vezető kutatójának megállapítása szerint a WIV munkatársai és hallgatói között egyetlen koronavírusos fertőzöttet sem találtak. Az amerikai dokumentum most megkérdőjelezi Shi állítását, miszerint az első hivatalosan regisztrált eset előtt nem találkoztak a vírussal.

Shi legfrissebb nyilatkozatában azt állította, hogy a nyércek, nem pedig a denevérek lehettek a koronavírus-járvány terjedésének okozói, majd felszólította a világ országait, hogy indítsanak a vizsgálatot és vegyenek mintákat annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderüljön, mikor került át a vírus az emberekre – írja a The Times of India.

Az amerikai külügyminisztérium által kiadott dokumentumban továbbá szerepel, hogy az USA hosszú évek óta nyilvánosan fejezte ki aggodalmát Kína korábbi biológiai fegyvereivel kapcsolatban, melyeket Peking a biológiai fegyverekről szóló egyezményből fakadó egyértelmű kötelezettségei ellenére sem dokumentált, valamint bizonyíthatóan nem szüntetett meg. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s