h i r d e t é s

Kínai mérnökök megtalálták a fúziós energia Szent Grálját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kínai mérnökök megtalálták a fúziós energia Szent Grálját

2021. november 16. - 15:52

Korszakalkotó felfedezést tettek kínai mérnökök, arannyal történő kísérletezés közben ugyanis megalkottak egy nem mindennapi technikát, amivel megalapozhatják a fúziós reakció Földön történő lebonyolítását.

A kép illusztráció! - Forrás: MAST Tokamak / Eye Steel Film / wikipedia

A magfúzió az energiatermelés Szent Grálja, amiért óriási küzdelem zajlik: mind a fizikusok, mind a nagyvállalatok azt szeretnék, ha még ebben az évtizedben elkészülne az első reaktor, amivel gyakorlatilag minimális befektetés mellett óriási mennyiségű elektromos áramot lehetne generálni.

South China Morning Post legutóbbi beszámolójából kiderült, sanghaji mérnököknek sikerült megtalálniuk az egyik alapvető komponenst, amivel működhet a reakció. A kínai kutatók a Nap energetikai folyamatait szimulálták le laboratóriumi körülmények között, a hosszú évekig tartó kísérletsorozat végén pedig egy biztató metódust fedeztek fel.

A szakemberek erőteljes lézernyalábokkal bombáztak egy pár vékony aranykúpot, amelyeket úgy állítottak be, hogy plazma halmazállapotban lévő hidrogénmolekulákat bocsátsanak ki magukból.

A két ultraforró gázelegy ütközése során óriási sebességgel haladó áramlat alakult ki, melynek következtében irdatlan töménységű energia termelődött, és egy adott pillanatban vizsgálva létrejött a magfúzió.

Gyakorlatban tehát nagyobb léptékben is meg lehet valósítani az ominózus fúziót, ehhez viszont hatalmas méretekkel ellátott, plazmával töltött golyókat kellene alkalmazni, amiket egy golyószóróhoz hasonló fegyverbe táplálhatnának, ami eszméletlen magas fordulatszám mellett pumpálná ki magából a lövedékeket.

Az elkövetkező hónapokban élesben is meg fogják vizsgálni, működhet-e a módszer, és ha beigazolódik a tudósok prognózisa, akkor elképzelhető, hogy hamarosan megépülhet az első fúziós reaktor Kínában, amivel bankot robbanthatnának. Természetesen nem lesz egyszerű dolguk, hiszen rendkívül instabil még a technológia, nem mellesleg a kivitelezése sem leányálom, mivel ha a befektetett energia nagyobb, mint amennyit nyernek belőle, akkor kukába dobhatják a projektet. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s