h i r d e t é s

Kínos listán jelent meg több magyar vállalat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kínos listán jelent meg több magyar vállalat

2022. október 15. - 07:43

Az amerikai Yale Egyetem listát vezet azokról a vállalatokról, amelyek az Ukrajna ellen indított orosz agresszió ellenére folytatják tevékenységüket Oroszországban, ám úgy tűnik, az amerikai tudósok sem tudnak mindent.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Miután az orosz hadsereg februárban hadüzenet nélkül ismét megtámadta Ukrajnát, több mint ezer multi jelentette be, hogy a szankcióknál jobban vagy akár teljesen felhagy oroszországi tevékenységével. Így is több száz olyan multi maradt az országban, amelyek ugyanúgy próbálják folytatni oroszországi üzleteiket, mintha mi sem történt volna - írja a Szabad Európa.

A Yale Egyetemen nyílt adatbázisban vezetik, hogy a kutatóknak és a fogyasztóknak is világosak legyenek, melyek ezek a cégek. Bőven vannak köztük amerikai, még olyan pénzügyi cégek is, mint a Goldman Sachs bank, a közösségi pénzgyűjtésen kereső Patreon, az üzemanyagkártyákkal és más fizetési megoldásokkal foglalkozó Fleetcor.

ovábbi vállalatok a listán az egészségügyi információs szolgáltatásokból élő IQVIA, a Coursera oktatási platform, a TGI Friday’s étteremlánc vagy Forever Living Products MLM-rendszerrel értékesítő kozmetikumcég.

Magyarok a listán

Az egyetem listáján hat magyar vállalat szerepel, amelyek közül kettő, a Zwack és a Rába futómű- és alvázgyár kikére magának, hogy az amerikai tudósok ezen a listán szerepeltetik. Így a Mol-csoport olajvállalat, a Richter gyógyszercég, a Herendi porceláncég és és a Sanatmetal gyógyászati implantátumokat gyártó cég maradt.

A Szabad Európa értékelése szerint Mol-csoportnál a legegyértelműbb, hogy miért nem kívánnak kivonulni: egész stratégiájuk az ellenkezőjére épül, és a korábbi rekordjaik sokszorosát keresik jelenleg az orosz olajon.

A Richter vezetője Orbán Gábor, egy korábbi interjúban azt mondta, hogy „a gyógyszerhez, terápiához hozzáférés alapjog, hasonlóan ahhoz, ahogy a Vöröskereszt munkáját sem kérdőjelezi meg senki a konfliktuszónákban. Eddig egyetlen gyógyszermulti sem hagyta el Oroszországot.” (Napi.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky